ZEKOVIĆ: REMIKOVIĆ PRETJERANO EKSPONIRANA, POSLJEDNJI TRENUTAK DA SE VRATI STATISTIČKIM NAČELIMA

Pomoćnica direktora Uprave za statistiku Montstat gospođa Snežana Remiković treba da se bez odlaganja založi kod aktuelnih i budućih vlasti da se popis stanovništva odloži i bolje pripremi.  Na promjenu dosadašnjeg nastupa je obavezuje sva statistička načela i stanje sa terena.

Posljednje sprovedene obuke potvrđuju ne samo da je ozbiljno nedostatan broj osoba koje će sprovoditi popis već ni postojeći popisivači nijesu dovoljno pripremljeni za taj posao. Obuke od par sati nijesu dovoljne posebno kod činjenice da niko od popisivača nije dobio vodič i uputstvo koji bi im pomoglo da se konsultuju i unaprijeđuju znanja i vještine.  

Značajan broj osoba odustaje od tog angažovanja ne zbog, kako se tvrdi, pritisaka iz javnosti već sopstvene savjesti i želje da budu odgovorni prema povjerenim zadacima.

U postojećim okolnostima nije moguće obezbijediti objektivne, pouzdane i kvalitetne zvanične statističke podatke o društvenim i ekonomskim kretanjima u Crnoj Gori. Ciljano p(r)ozivam gospođu Remiković jer je pristala da do krajnjih granica bude eksponirana u spriječavanju odlaganja popisa iako duboko u sebi, kao stručnjakinja, zna da ovo što se sada dešava vodi potpunoj kompromitaciji crnogorske službene statistike i da je izostala pravovremena i djelotvorna priprema. 

Kao profesionalka, gospođa Remiković, je mogla puno više (u)raditi na tome da se unaprijedi povjerenje javnosti u statistički sistem i na vrijeme osiguraju mehanizmi kontrole to jeste provjere unosa podataka iz popunjenih uputnika. 

Posebno čudi, što nije dala svoj doprinos drugačijoj i dobroj metodologiji kako bi se podaci od stranih državljana uzimali kroz poseban uputnik i uz dodatno definisane uslove. Na dati način moguće su, i desiće se, brojne manipualcije, posebno kod činjenice da nije vrijeme turističke sezone i postojanja velikog broja dostupnih stanova. 

Brojne parapolitičke i političke organizacije već mjesecima sprovode aktivnosti koje nedvojbeno dovode u pitanje vjerodostojnost popisa. Tome doprinosi i činjenica da nijesu još uvijek, kod nedostatka dijaloga i povjerenja, uspostavljeni mehanizmi kontrole i provjere procesa. Kada značajan broj građana nema povjerenja onda ne treba na silu sprovoditi popis nego otvoriti dijalog o spornim pitanjima i definisati rješenja u skladu sa standardima.

U slučaju Crne Gore od strane glavnog nosioca nacionalne statistike nije osigurana nepristrasnost i ne vodi se računa o tome da se statistička saopštenja i stavovi saopštavaju različito i nezavisno od onih političkih. Jasno je da za udovoljavanje ovoj važnoj statističkoj potrebi, popisna administracija nije uspjela da osigura ljudske i tehničke resurse i proces nije zaštićen od političkih i drugih uticaja što će u značajnoj mjeri oštetiti proizvodnju i diseminaciju statističkih podataka. Remiković je, interesantno, ignorisala i iskazani zahtjev da bi popisivači pri ulasku u tuđe domove trebali pokazati potvrdu o Covid 19 vakcinaciji. Zdravlje je svima, bez obzira na razlike, valjda najvažnije.

Preuveličavanje događaja u Ulcinju i pokušaj da se nedosljednost i nemar onih koji se bave organizovanjem događaja i korišćenjem resursa predstavi kao nasilje jednog političkog subjekta, DPS Crne Gore, predstavlja ozbiljnu politizaciju koji čitav proces dalje komplikuje. Ukoliko Remiković i dalje tvrdi da je bezbjednost popisivača bila ugrožena (u Ulcinju) i da bi mogla biti naročito dovodena u pitanje kod rada na terenu, onda ne treba isključiti i mogućnost da upravo ona zatraži da se poposivači, uz popisni materijal, zaduže elektrošokerima i spejevima za odbijanje napada.

Aleksandar Saša Zeković, član nestranačke Građanske inicijative “21. maj” I samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Podgorice