SLABA POVEZANOST PODGORICE SA EVROPSKIM DESTINACIJAMA

Crnogorsku javnost iritiraju dešavanja na aerodromima u Tivtu i Podgorici koja potvrđuju da se njima loše upravlja i da su tehnički i organizaciono zapušteni. U svijet su otišle slike i vijesti koje Crnu Goru čine nesigurnom destinacijom, sa nepouzdanim servisom. Dodatno, uznemirava i zabrinjava najava obustave letova iz Podgorice ka značajnim evropskim destinacijama, ocijenio je Aleksandar Saša Zeković, član Građanske inicijative 21. maj i odbornik u Skupštini Glavnog grada Podgorice.

On podsjeća da je Aerodrome Crne Gore osnovala Vlada Crne Gore koja prema Statutu tog društva ima i ovlašćenje akcionarske skupštine. Vladu odnosno građane i građanke Crne Gore u Odboru direktora predstavljaju prof. dr Eldin Dobardžić, Momčilo Martinović, Kemal Purišić, Nebojša Đoković i Slavko Vukčević.

“Njima je povjereno, uz svoj osnovni posao za koji primaju platu, da upravljaju kompanijom, daju smjernice izvršnom direktoru kako da je vodi kao i da vrše nadzor nad ukupnim poslovanjem. Za sve to, dakle uz svoju osnovnu zaradu, primaju svakog mjeseca i nadoknadu od preko 1.200 eura. Oni imenuju i razriješavaju izvršnog direktora kompanije i zamjenika mu, kao i rukovodioce organizacionih cjelina na prijedlog izvršnog direktora. Izvršni direktor kompanije je Vladan Drašković, zamjenik direktora je Petar Radulović, dok su direktori aerodroma u Podgorici i Tivtu Dragan Milanović i Vladimir Praščević”, navodi Zeković.

Prema njegovim riječima javnosti nije poznato na koji način i koliko djelotvorno članovi Odbora direktora sprovode svoje aktivnosti.

“Oni su pred javnošću najodgovorniji. Na sajtu ove državne kompanije nema zapisnika sa sjednica a u javnosti se uopšte ne oglašavaju. Da se razumijemo, akcenat nije na njihovim primanjima, nego da to i zasluže, dakle na efektu angažovanja i rezultatima. Smatram da članovi odbora direktora državnih kompanija koji su za to i pristojno plaćeni ne trebaju da rade druge poslove jer upravljanje državnim resursima ne treba da se shvati kao nešto usput, neki stranački izlet ili hobi koji donosi i neke prihode. Učestovanje u upravljanju državnom imovinom treba da im bude jedina zanimacija dok im traje mandat”, smatra Zeković.

On ističe da rad aerodroma Crne Gore u posljednje tri godine karakterišu nizak nivo transparetnosti, stranačka uhljebljenja i uglavnom neprofesionalan menadžment.

“Stiče se dojam da se sve čini da se pokaže da je država navodno loš vlasnik i privrednik a zapravo je problem u modelu koji je na snazi koji omogućava političkim partijama da upravljanje državanom imovinom u praksi svedu na brigu o partijskoj svojini i interesima. Pozivam Vladu Crne Gore da hitno reaguje iako za dvadesetak dana aktuelnom Odboru diretora ističe mandat. Vlada treba reagovati i zbog njihovog tolerisanja odluke da se građani i građanke Crne Gore liše pristojne veze sa svijetom”, naglašava Zeković.

Aviokompanije Ryanair i Wizz Air najavili su značajnu redukciju svojih letova za i iz Podgorice. Najavljana je obustava letova ka Zagrebu, Barseloni, Rimu i Beču a smanjuje se broj letova za Milano.

“Aerodromi Crne Gore, preduzeće kojim upravlja Vlada Crne Gore, povećali su takse što je uticalo na konačne odluke ovih avio prevoznika. Odluka državnog preduzeća kojim upravlja Vlada je štetna po povezanost Crne Gore i Podgorice sa evropskim destinacijama i nepovoljno se odražava kako na ekonomiju, tako i na kvalitet života svih u Crnoj Gori”, kaže Zeković.

Zbog ove situacije je, prema njegovom mišljenju, potrebna i intervencija gradskih vlasti u Podgorici.

“Svjestan sam da Glavni grad nema nadležnosti u odnosu na ovo pitanje ali sam uvjeren da je u interesu Podgorice, njene ekonomije i stanovnika da se povuče odluka o povećanju taksi i upristoji stanje na aerodromu. Podgorica bilježi značajno povećan broj dolazaka turista i ostvarenih noćenja. Tu je i ogromna akademska zajednica i populacija mladih. Zbog svega toga smatram i da gradske vlasti Podgorice, gradonačelnica prof. dr Olivera Injac i njeni zamjenici, trebaju iskazati interesovanje prema Vladi Crne Gore ne samo kako se takse ne bi poveća(va)le nego i da se razmotre mogućnosti kreiranja dodatnih podsticaja za korišćenje aerodroma koji je u neposrednoj blizini Podgorice koji treba pristojno funkcionisati u svakom trenutku”, poručio je Zeković.

U interesu je Podgorice, napominje, u kojoj živi, dolazi na posao ili studira gotovo polovina stanovništva Crne Gore da postoji dobra i finansijski pristupačna povezanost sa ključnim evropskim destinacijama.

“Aerodromi Crne Gore treba da štite i javni interes. Kao preduzeće su i osnovani da doprinosili opštem interesu građana”, zaključio je Zeković.

Izvor: CDM – https://m.cdm.me/ekonomija/u-svijet-otisle-slike-i-vijesti-koje-crnu-goru-cine-nesigurnom-destinacijom-sa-nepouzdanim-servisom/