ĐEKA DA POKAŽE DA JE NEPOKOLEBLJIVO PROTIV DISKRIMINACIJE

Građanska inicijativa “21. maj” pozvala je ministra ljudskih i manjinskih prava Fatmira Gjeku da pokaže nepokolebljivu predanost da diskriminatornom ponašanju i predrasudama nema mjesta u crnogorskom društvu. 

Povodom diskriminatornog postupanja Ministarstva prosvjete prema akademskom osoblju Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK), Građanska inicijativa “21. maj” se, odvojenim pismima, obratila i ministrima ljudskih i manjinskih prava i finansija u Vladi Crne Gore.

Ministru ljudskih i manjinskih prava je i te kako jasno koliko je problem diskriminacije važan i koliko je ključna brza i djelotvorna (re)akcija tim povodom. Posebno je zabrinjavajuće kada diskriminaciji pristupaju pojedini djelovi Vlade pa je, zbog prevladavanja ove neprimjerene i nedopustive situacije, oglašavanje Fatmira Gjeke nužno.

Priča o inkluzivnijoj Crnoj Gori, integrisanijem i koherentnijem društvu, o čemu posebno voli da zbori naš uzoriti premijer dr Dritan Abazović, je besmislena uz ovakav primjer očigledne i nedopustive diskriminacije akademskog osoblja FCJK samo zato što su javno, na domaćoj i međunarodnoj sceni, prepoznati kao oštri i konstruktivni kritičari vlasti.

Od ministra finansija Aleksandra Damjanovića, iz “21. maj”-a su zatražili odgovarajući inspekcijski nadzor nad primjenom Zakona o zaradama zapošljenih u javnom sektoru zbog odnosa Ministarstva prosvjete prema FCJK. 

Podsjećamo, Građanska inicijativa “21. maj” je podnijeta pritužbu Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Siniši Bjekoviću kako bi preduzeo odgovarajuće mjere za zaštitu ljudskih prava zbog neopravdanog pravljenja razlike između akademskog osoblja angažovanog na FCJK u odnosu na osoblja angažovana na nekoj drugoj visokoškolskoj ustanovi u javnom sektoru.

Građanska inicijativa “21. maj”