ČESTITAMO PRAZNIK ALBANSKOG NARODA U CRNOJ GORI

Građanska inicijativa “21. maj” čestita Dan nacionalnog praznika albanskog naroda u Crnoj Gori za koji je određen 28. novembar – Dan nacionalne zastave.

Pozivamo sve građane i građanke bez obzira na njihovo nacionalno, vjersko ili političko opredjeljenje da zajednički gradimo građansku i prosperitetnu Crnu Goru, u kojoj su snažno integrisane i vidljive sve etničke zajednice i različite društvene grupe i koja je sposobna da odlučno reaguje na svako ugrožavanje suvereniteta i nezavisnosti kao i na pojavu nacionalizma i netrpeljivosti bilo koje vrste.

Crna Gora se opredijelila, za razliku od niza evropskih zemalja sa dužom demokratskom tradicijom, da manjinski narodi mogu samostalno i bez ikakvih ograničenja odlučiti o svojim nacionalnim simbolima. 

Tako je Vlada Crne Gore, na sjednici održanoj 24. septembra 2020. godine, predsjedavao tadašnji premijer Duško Marković, dala saglasnost na odluku Nacionalnog savjeta Albanaca u Crnoj Gori da pripadnici albanskog naroda u Crnoj Gori kao svoju mogu upotrebljavati albansku nacionalnu zastavu a da nacionalni praznik pripadnika i pripadnica albanskog naroda u Crnoj Gori bude 28. novembar – Dan nacionalne zastave. 

Građanska inicijativa “21. maj” podsjeća da Uprava policije do danas nije saopštila da li je i na koji je način procesuirala osobe koje su, krajem januara 2021. godine, vrijeđale Dritana Abazovića ispred zgrade RTCG a na osnovu prijave aktiviste za ljudska prava Aleksandra Saše Zekovića. Tom prilikom je manifestovana ogromna netrpeljivost prema Albancima u Crnoj Gori.

Kroz brzu i efikasnu reakciju policije i državnog tužilaštva i snažnu reakciju i osudu javnosti učinićemo da napokon u našem društvu prestane upotreba pežorativnog, uvredljivog i diskriminatornog naziva za albanski narod.

Građanska inicijativa “21. maj”