BORBA SE NASTAVLJA

RAZGOVOR ZA PORTAL ANALITIKU POVODOM PRVE GODIŠNJICE OD GUŠENJA DEMONSTRACIJA NA CETINJU 

Aleksandar Saša Zeković, aktivista za ljudska prava i član Savjeta nadstranačke i nevladine građanske inicijative “21. maj”

Aleksandar Saša Zeković, aktivista za ljudska prava i član Savjeta nadstranačke i nevladine građanske inicijative “21. maj”

Razgovarala Jovana Vuković, Portal Analitika

Portal Analitika: Belveder godinu kasnije – 5. septembar nije pao, ali jesu dvije vlade koje su jurišale na njega i vrijednosti koje on predstavlja. Što nas je naučio Belveder?

Zeković: Belveder kroz čitavo svoje istorijsko trajanje nosi poruku važnosti ljudskih prava i slobode. I 1936. i 2021. godine građani su nenasilno, mirnim okupljanjem, podigli glas protiv ugnjetavanja, politike asimilacije i negiranja identiteta. Belveder je uvijek predstavljao, a tako će i ostati, egzistencijalnu prijetnju svakoj velikosrpskoj i nedemokratskoj vladavini. Ondašnji i sadašnji vlastodršci su se odlučili da pokušaju da spriječe i suzbiju, u korijenu, dakle na Cetinju, svaku miroljubivu i demokratsku kritiku i svaki građanski aktivizam. Kroz osnaživanje međusobne solidarnosti, Belveder nas trajno podupire da držimo do slobode, pravde i jednakosti i da nastavimo, svi skupa, borbu za demokratiju i slobodu u našoj zemlji.

Portal Analitika: Koje su tekovine Belvedera? Da li je i zbog čega upravo taj događaj bio okidač za buđenje građanskog otpora?

Zeković: Belveder je u potpunosti razotkrio karakter i prirodu vlasti koju su nažalost podržavali i međunarodni partneri Crne Gore. Belveder je pomogao i građanima da prepoznaju sopstvene zablude kada su 30. avgusta 2020. godine, misleći da glasaju za dalje, stvarne, reforme, socijalnu pravdu i demokratizaciju zemlje zapravo podržali asimilaciju Crnogoraca i uspostavljanje marionetske vlade koju na okup drži Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori i mafija. Uvjeren sam da svima ovo zvuči i djeluje mučno i nerealno, posebno našim američkim, britanskim i evropskim saveznicima, ali to je nažalost realnost. Vlasti, a naročito Građanski pokret URA, su pokušali sve što su mogli da minimiziraju propuste policije i kriminalizuju svoje neistomišljenike. To je tipično za nedemokratsko i autokratsko djelovanje. Namjerno prekidanje proslave državnog praznika u Nikšiću i neodgovoran odnos prema utemeljenim analizama policijskog postupanja povodom masakra na Cetinju, pokazali su da vladajuća URA i njeni partneri i dalje imaju nultu toleranciju prema stvarnoj, stručnoj, organizovanoj demokratskoj kritici i pokazuju političku i medijsku represiju, preko kontrolisanih i bliskih medija, prema neistomišljenicima. Belveder je pokazao da vladavina prava, sloboda izražavanja i vjerske slobode u Crnoj Gori ne doživljavaju, kako se i očekivalo, unaprjeđenje i napredak. Naprotiv. Vladavina prava i sve ostalo se dozvoljava samo onoliko koliko je to u interesu zvanične Srbije i njenih ekspozitura u Crnoj Gori. Bauk Belvedera je oburdao dvije crnogorske vlade i pokazao da u Podgorici ne može opstati vlast koja ne slijedi nacionalne interese Crne Gore. Od Belvedera je osnažen građanski odgovor na političke manipulacije i kleronacionalizam kojem svjedočimo. 

Portal Analitika: Ostalo je, nakon Belvedera, niz nerazjašnjenih pitanja o postupanju vrha vlasti i policije prema građanima, često nazivanim teroristima i lelekačima, a ta pitanja i danas su bez odgovora. Možemo li očekivati da će se neka nova vlada ozbiljnije pozabaviti ovim pitanjima i pozvati na odgovornost one koji su naredili da se na narod „udari“ suzavcem i gumenim mecima?

Zeković: Detaljno smo dokumentovali i procesuirali represiju vlasti na Cetinju 5. septembra 2021. godine. Od tada dosljedno p(r)ozivamo vlasti, čak i ovu Vladu koju su nažalost bezuslovno podržale i proevropske crnogorske partije, da se pozabave kršenjem ljudskih prava u vezi sa gušenjem okupljanja na Cetinju te da policijske službenike i starješine, koje stoje iza prekoračenja ovlašćenja, pozovu na odgovornost. Sve to izostaje što šalje poruku slabljenja institucija koje brinu o ljudskim pravima ali i slabljenja primjene međunarodnih i domaćih standarda.  Od obnove nezavosnosti, 2006. godine, stanje ljudskih prava nikada nije bilo gore. Katastrofalno je na svim poljima! Zabrinjavajuće je što o tome ćute mediji i drugi subjekti civilnog društva a koji su imali, pod opravdanjem borbe za demokratiju i ljudska prava, izraženu ulogu tokom litija “Ne damo svetinje” zastupajući i određene slučajeve koji su namjerno dramatizovani i politizovani a bili su svjesni da je posrijedi manipulacija.

Prvu godišnjicu od demonstracija na Cetinju vlasti, iako tvrde da su navodno demokratske i proevropske, neće obilčježiti. Ne očekujem da će se oglasiti potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih integracija Jovana Marović, ministri unutrašnjih poslova i ljudskih prava, Filip Adžić i Fatmir Đeka, ili neko od njihovih državnih sekretara. Neće se oglasiti ni parlamentarni odbor za ljudska prava i slobode a vjerujem, nažalost, ni Ombudsman Siniša Bjeković.

Ipak, uprkos svemu, naša je odgovornost da nastavimo da govorimo protiv zlostavljanja i kršenja ljudskih prava koje se dogodilo na Cetinju. To ćemo raditi sve dok odgovorni za prekoračenje ovlašćenja i ignorisanje kršenja ljudskih prava ne budu sankcionisani i van pozicija odlučivanja i moći kako u policijskoj organizaciji tako i u Vladi. To treba da podrže i političke partije koje su dale šansu još uvijek aktuelnoj Vladi Dritana Abazovića i time, nekako, vjerujem privremeno, zaćutale o Belvederu. Posebno zato što EU narativ koji žele da postane njihova nova prepoznatljivost, podrazumijeva primarno ljudska prava i njihovo poštovanje. 

Portal Analitika: Živi li u Crnoj Gori, i nakon Belvedera, slobodarski duh koji ne pristaje na klerikalizaciju i potčinjavanje?

Zeković: Uprkos dominaciji, moći i uticaju proruskih i prosrpskih političkih, vjerskih i medijskih ekspozitura i okruženja koje oni stvaraju, borba za dostojanstvenu, demokratsku i građansku Crnu Goru se nastavlja. Dakle, borba se nastavlja i biće sve jača! Paralelno sa tim treba raditi i na razgradnji partitokratije koja je pogibeljna za demokratski i institucionalni napredak Crne Gore. Duh Belvedera je duh slobode  koji živi i dalje i prenosiće se, svakodnevno, na nove ljude ali i na buduće genaracije.