ZATVORSKA UPRAVA TREBA DA JE POLITIČKI NEUTRALNA I NEPRISTRANA

Građanska inicijativa “21. maj” pozvala je direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i ministra pravde da nalože da se provjeri da li određeni javni nastupi direktora Istražnog zatvora Predraga Spasojevića predstavljaju narušavanje profesionalnosti i političke neutralnosti državne službe i povredu službeničke etike.

Gospodin Predrag Spasojević je u dijelu svog gostovanja na podgoričkoj Televiziji A, u emisiji “Minula neđelja”, govoreći i aktuelnom predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, ozbiljno povrijedio etičke vrijednosti poput nepristrasnosti, naročito načela pravde, pravičnosti i poštovanja pretpostavke nevinosti i političke neutralnosti pri čemu nije vodio računa, zbog pozicije koju obavlja, i koju treba da obavlja u javnom interesu, da ograniči svoje javno političko djelovanje. S tim u vezi podnijeta je pritužba zbog povrede Etičkog kodeksa.

Podržavamo da državni službenici i namještenici, u sklopu svojih specijalizovanih vještina i iskustva, slobodno i bez posljedica, govore o slabosti i protivzakonitostima u okviru sistema jer je to jedan od efikasnijih načina da se javne službe i servisi poboljšaju i unaprijede.

Ne podržavamo podrivanje sistema javne uprave. Krajnji poslodavac svih državnih službenika su građani Crne Gore koji imaju pravo dobiti usluge najvišeg mogućeg standarda za najmanje moguće troškove uz punu političku i svaku drugu nepristrasnost.

Građanska inicijativa “21. maj” smatra da starješina istražnog zatvora treba da bude osoba koja je fokusirana na korisnike i koja je u stanju da osigura dosljednu primjenu standarda i pravila ponašanja kao i da doprinosi ostvarivanju prava i obaveza svih koji su pritvoreni tokom istrage. Javni nastupi rukovodioca istražnog zatvora ne treba i ne smiju da budu (zlo)upotrebljeni za obračun sa političkim i ideološkim neistomišljenicima niti da se prepoznaju kao vid kazne i kriminalizacije bilo koje osobe.

Građanska inicijativa “21. maj” je proevropski, građanski i multietnički društveni i nadstranački pokret koji afirmiše, širi i štiti ljudska prava i vrijednosti slobodnog i otvorenog društva.