ZASTRAŠIVANJE I DISKRIMINACIJA ODBORNIKA NEPRIHVATLJIVA, PRIJAVA PROTIV RADONJIĆA

Iz medija sam saznao da je kolega odbornik, mr Vladislav Dajković, bio izložen uznemiravanju, prijetnjama i vrijeđanju na nacionalnoj osnovi. Zastrašivanje i diskriminacija gradskih odbornika je neprihvatljiva.

Pozdravljam brzu reakciju Romskog savjeta u Crnoj Gori i organizacija civilnog društva jer to snaži zajedništvo u jasnom i odlučnom odbacivanju nasilja. 

Dodatno zabrinjavajuće je pitanje učestalosti uznemiravanja i prijetnji, što može da ukazuje koliko je izrečena sankcija bila dovoljna i djelotvorna.

U gradskom parlamentu bio sam izložen pojedinačnom govoru mržnje ali to ne može biti opravdanje da zbog ideoloških razloga ili sujete ćutim kod kršenja ljudskih prava i ugrožavanja sigurnosti onih koji su mi u građanskom i političkom smislu neistomišljenici. 

Odbornici i odbornice u Skupštini Glavnog grada Podgorice su osobe različitih uvjerenja, opredjeljenja i identiteta a međusobno uvažavanje i solidarnost, kod zaštite integriteta i dostojanstva, su važni.

Reakcija kada su odbornici i odbornice, bez obzira na konkretno ime i ideološku pozadinu, izloženi uznemiravanju, zastrašivanju, zlostavljanju i diskriminaciji zbog svog najličnijeg identiteta i uvjerenja treba da bude princip.  

Obavještavam da sam policijskim službenicima regionalnog centra “Zapad” podnio prijavu protiv Radomira Radonjića, bivšeg funkcionera u Elektroprivredi Crne Gore. On je na svom javnom profilu na društvenoj mreži “Facebook” povodom ovog i incidenta čiji je akter još uvijek aktuleni gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević, pripadnike romskog naroda navodno nazvao “gabeljima” a medije, konkretno Vijesti, “ustaškim” a imao je i primitivan nastup prema LGBTIQ zajednici zbog čega postoje osnove sumnje da je pored bestidnog i naročito drskog ponašanja na javnom mjestu izazivao nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju. Pod pritiskom javnosti, Radonjić je svojevremeno podnio ostavku u EPCG, zbog primitivnih objava o Cetinju i Crnoj Gori i vrijeđanja, na nacionalnoj osnovi, poslanika Gencija Nimanbegua

Aleksandar Saša Zeković, 

samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Podgorice i član GI “21. Maj”