ZAŠTITI ZAŠTITNIKE ŽIVOTINJA

Osuđujemo napad na aktivistu Boška Pavićevića i pozdravljamo preduzete aktivnosti Uprave policije protiv počinilaca.

Pozdravljamo i javne nastupe čelnika opštine Nikšić, posebito gradonačelnika Marka Kovačevića, jer je odlučno i jasno osudio nasilje prema građaninu koji je pokušao da dokumentuje okrutnost prema životinjama. 

Pavićević je svakodnevno posvećen zaštiti životinja, pokušavajući da zaustavi različita zlostavljanja i pruži životinjama život kakav zaslužuju-

Pozivamo lokalne vlasti u Nikšiću, Danilovgradu i Podgorici, kao i svim drugim opštinama, da unaprijede javne politike prema dobrobiti životinja i podrže registrovanje i dokumentovanje zlostavljanja životinja jer je to i način da se rasvijetli i spriječi dalja nekažnjivost.

Nezavisno od ovog slučaja, apelujemo na lokalne vlasti da preduzmu dodatne napore jer zlostavljanje životinja može biti preteča kriminalnih aktivnosti, zlostavljanja i nasilja nad ljudima ali i sastavni dio nasilja u porodici. Takođe, treba imati u vidu da Komitet za prava djeteta Ujedinjenih nacija pomaže državama da shvate da je zaštita djece od nasilja nad životinjama ključna i za poštovanje dječijih prava. Priznajući važnost sprečavanja nasilja nad životinjama u kontekstu prava djeteta, promoviše se kultura empatije, poštovanja i zaštite djece ali i životinja.

Vesna Dacić, predsjednica Nikšićkog udruženja za zaštitu životinja

Daliborka Rešetar, direktorka Kuća Životinja

Aleksandar Saša Zeković, samostalni odbornik u Skupštini glavnog grada Podgorice