ZAHVALNI IBRAHIMOVIĆU, BOŠNJAČKA STRANKA DA NAPUSTI VLADU

Građanska inicijativa “21. maj” pozdravlja oglašavanje i aktivnosti Ervina Ibrahimovića povodom učešća ministara u Vladi Crne Gore na nacionalističkom i proputinovskom obilježavanju navodnog praznika Republike Srpske.

U ime društvenog pokreta “21. maj”, ličnim pismom i putem medija, obratio sam se potpredsjedniku Vlade Ervinu Ibrahimoviću i zamolio ga da se dodatno i vidljivije angažuje povodom međunarodnog skandala u čijem se središte našla Vlada Crne Gore.

Svima je jasno da su ministri Aleksandar Damjanović i Marko Kovač, kao pojedinci potpuno nepoznati i nebitni u regionu i srpskom svijetu, i da su na nacionalističkoj i proputinovskoj svečanosti tretirani kao zvaničnici Crne Gore. Dobili su počasna mjesta u prvom redu a njihovo putešestvije, iće i piće, platili su svi građani Crne Gore.

Ibrahimović je uputio jasno izvinjenje u ime crnogorske demokratske javnosti vlastima i građanima Bosne i Hercegovine zbog zloupotrebe i manipulacije za koju su se odlučila dvojica crnogorskih ministara i na tome smo mu zahvalni.

Jasno je da se Ibrahimović nije mogao izboriti da se Vlada Crne Gore obrati svim građanima Crne Gore, bez obzira na njihovu nacionalnost, vjersku pripadnosti ili političko opredjeljenje, i jasno im saopšti da za Crnu Goru 9. januar ne postoji kao praznik Republike Srpske i da njegovo obilježavanje, na bilo koji način i na bilo kojem mjestu, ne podržava vlasti Crne Gore. 

Jasno je, nažalost, da Ibrahimović nije mogao uvjeriti premijera Dritana Abazovića da se Vlada Crne Gore ogradi od postupka dvojice svojih ministara i  javno ih pozove da napuste Vladu zbog vrijednosti kojima su privrženi.

Uz ponovnu zahvalnost Ibrahimoviću na odlučnosti i preduzetim naporima, javno pozivamo Bošnjačku stranku da napusti Vladu Dritana Abazovića koji se i ovaj put legitimisao kao pokrovitelj i zaštitnik nacionalističke ideologije.

Marko Pejović, koordinator u Gradskom savjetu Građanske inicijative “21. maj” za Podgoricu