ZA NASILJE U ŠAVNIKU ODGOVORNI SU ISKLJUČIVO TUŽILAŠTVO I POLICIJA

Građanska inicijativa “21. maj” ocjenjuje da je u Šavniku ozbiljno narušen izborni proces a odgovornost zato snose isključivo Vrhovno državno tužilaštvo i Uprava policije koji nijesu osigurali pravovremeno i efikasno djelovanje nadležnih državnih tužilaca i policijskih službenika. 

Namjerno su stanovnike Šavnika prepustili prostom i nasilničkom djelovanju grupa i pojedinaca.

Nadležnim državnim organima, dakle tužilaštvu i policiji, blagovremeno je ukazano na namjere i planove političkih partija i grupa okupljenih u političkoj koaliciji “Zajedno za budućnost Šavnika” ali i pored toga nijesu djelovali preventivno, niti su osigurali nesmetano sprovođenje izbora. Naprotiv, podnošenje krivičnih prijava od strane policije i to nakon što je prekinuto glasanje na već četiri biračka mjesta, od kojih su neka i najbrojnija u toj opštini, predstavlja samo farsu Uprave policije koja je bila obavezna da spriječi i zaustavi izvršenje krivičnih djela na štetu izbornih prava.

Uprava policije je po prijavi saslušala određene osobe. Nakon prikupljenog obavještenja ta lica nijesu, kako se i razumno očekivalo, zadržana da bi se spriječlilo dalje izvršenje krivičnog djela već su puštena na slobodu nakon čega su prekinula i onemogućila dalje glasanje i na drugim biračkim mjestima. 

Koliku lakrdiju sprovodi Uprava policije potvrđuje i njena najava da će navodno snimati osobe i događaje u Šavniku na javnim mjestima. Od te najave stanovnici Šavnika i javnost Crne Gore nemaju ništa i čelnici Uprave policije i CB Nikšić su samo potvrdili da su marionete u rukama partija bliskih Demokratskom frontu.

Građanska inicijativa “21. maj” je ovim povodom na vrijeme podnijela krivičnu prijavu na koju očigledno Uprava policije i Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću nijesu adekvatno reagovali. 

Građanska inicijativa “21. maj” podsjeća da su Uprava policije i državno tužilaštvo bili dužni da djeluju u interesu javnosti i osiguraju mirno održavanje izbora i stabilan javni red i mir.  U ovom slučaju snose odgovornost zbog svog nečinjenja i nedovoljne primjene svojih ovlašćenja.

Građanska inicijativa “21. maj”