VLADIMIR ĐAPIĆ PROCESUIRAN ZBOG GOVORA MRŽNJE I DRSKOG PONAŠANJA

ODT U NIKŠIĆU POSTUPILO PO PRIJAVAMA POKRETA 21. MAJ

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Nikšiću na osnovu prijave Građanske inicijative “21. maj” dalo jeobavezujuće uputstvo službenicima Uprave policije – Centar bezbjednosti (CB) Nikšić da pokrenu prekršajni postupak protiv Vladimira Đapića iz Nikšića zbog prekršaja iz člana 34 a stav 4 tačka 4 Zakona o zabrani diskriminacije 

Za govor mržnje Đapiću, koji je jedan od rukovodilaca u Elektroprivredi Crne Gore a koja je u većinskom državnom vlasništvu, prijeti kazna od 150 do 2.000 eura.

Vladimir Đapić je, krajem jula 2022. godine, na svom profilu na društvenoj mreži Facebook napisao: “Što se tiče medija treba ugasiti Gradsku televiziju, analni portal Analitiku, Antenu M, CDM, Standard i ostale ustaške medije koji samo siju mržnju…” kao i komentar “To su mediji koji su jasno na strani ustašluka, obavezno (ih) ugasiti a urednike uhapsiti”. 

Dodatno, ODT u Nikšiću dalo je, takođe na osnovu prijave Građanske inicijative “21. maj”, obavezujuće uputstvo službenicima CB Nikšić da pokrenu prekršajni postupak protiv Vladimira Đapića izbog prekršaja iz člana 7 Zakona o javnom redu i miru zbog vrijeđanja i drskog ponašanja na javnom mjestu prema poslanici u Skupštini Crne Gore prof.dr Draginji Vujksanović Stanković te predsjedniku i počasnom predsjedniku SDP Crne Gore, mr Rašku Konjeviću i Ranku Krivokapiću za šta je predviđena kazna od 100 do 400 eura ili kazna zatvora do 30 dana.

Građanska inicijativa “21. maj” ocjenjuje da je ODT u Nikšiću pokazalo visoku odgovornost za poštovanje i sprovođenje Ustava i zakona i vladavinu prava. Neprihvatljivo je da mediji, novinari, politički i civilni aktivisti budu meta napada i prijetnji, kako fizičkih tako i verbalnih, zbog različitog mišljenja. 

Građanska inicijativa “21. maj” sa žaljenjem konstatuje da su brojne osobe zapošljene u EPCG zapale u građansku, duhovnu i moralnu krizu pa se odlučuju, da sa radnog mjesta, vođeni vjerskim fanatizmom i netrpeljivošću, prijete i dehumanizuju druge samo zato što su argumentovani kritičari politike partija koje je okupljao ili i dalje okuplja Demokratski front.

Građanska inicijativa “21. maj” apeluje na rukovodstvo EPCG da ne budu popustljivi i da ne dižu ruke od radnika koji se odlučuju za agresiju, pohlepu i mržnju prema drugima. Pozivamo Milutina Đukanovića i Nikolu Rovčanina da sve radnike upoznaju sa ljepotom ali i opasnostima protivzakonitog i neljudskog rada i ponašanja u državnoj EPCG kao i da ih poduče da nije lijepo da se iz EPCG promoviše prastakluk, nasilje i mržnja. 

Građanska inicijativa “21. maj”