VLADA DA PODRŽI I POMOGNE BOLNICU MELJINE

Građanska inicijativa “21. maj” i njen gradski savjet u Herceg Novom obratili su se pismom predsjedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću povodom pitanja zdravstvene zaštite stanovništa Herceg Novog i obližnjih opština u Boki.

Građanska inicijativa “21. maj” očekuje da Vlada Crne Gore do daljnjeg svakog mjeseca pomaže Bolnici Meljine u stečaju u podmirivanju svih nedostajućih obaveza.

Bez obzira na ideološke i druge razlike, građani i građanke Herceg Novog i svi njihovi politički predstavnici i predstavnice jedinstveno razumiju potencijal i značaj Bolnice Meljine.

Neodgovorna privatizacija i još neodgovorniji odnos vlasnika učinili su da se potpuno ograniči zdravstveni i ekonomski napredak i ozbiljno naruši javni interes stanovništva Herceg Novog. Vlada Crne Gore je dužna da ga zaštiti.

Građanska inicijativa “21.maj” se sa punim poštovanjem odnosi prema naporima i različitim inicijativama gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom Stevanom Katićem, uključujući i doprinos Skupštine opštine Herceg Novi koja je kroz kvalitetne debate pokuša(va)la da kanališe određena rješenja.

Podsjećamo da su brojne političke partije politizovale pitanje bolnice u Meljinama i nažalost te teme se držale onoliko koliko je trajala predizborna kampanja. Kada su preuzele i najodgovornije dužnosti u sistemu, njihovi predstavnici su zaboravili na data obećanja.

Podsjećamo da je ugledna NVO “Mans” još početkom 2012. godine ukazala da je ugovor o prodaji vojno medicinskog kompleksa “Meljine” sklopljen na štetu građana i građanki Crne Gore. Tadašnja Vlada Crne Gore je odbacila te ocjene i “pohvalno” isticala da je novi vlasnik bolnicu “platio” sa 25 miliona obveznica restitucije(!?). Dodatno, tadašnja Vlada Crne Gore se hvalila da je “prodajom kompleksa ostvarila značajnu uštedu u budžetu” jer je navodno građane Crne Gore “oslobodila izdavajanja značajnih finansijskih sredstava” iako je cijela istina da je građane Crne Gore isključivo lišila značajne imovine, a danas i odgovarajuće sekundarne zdravstvene zaštite. Komisija za praćenje i kontrolu postupka privatizacije Skupštine Crne Gore nažalost nije doprinijela otklanjanju posljedica predatorske privatizacije.

I pored pokrenutih postupaka po ovom pitanju, krivično pravosuđe nije pokazalo efikasnost i čini se da, i nakon političkih promjena, avgusta 2020. godine, u ovom slučaju još snažnije izostaje politička volja za realizaciju krivičnog gonjenja. U ovom trenutku je činjenica da Crna Gora nastavlja da gubi bitku sa krupnom korupcijom. Djeluje kao da su se samo zamijenili (promijenili) igrači.

Za Građansku inicijativu “21. maj” sudsko poništavanje svih spornih privatizacija je od ključnog značaja. Zalažemo se da se javne usluge što više decentralizuju odnosno (re)municipalizuju i izvorno vrate opštinama i lokalnom stanovništvu i nad njima uspostavi odgovarajuća i efikasna demokratska kontrola.

Građanska inicijativa “21. maj”