VLADA CRNE GORE DA PODRŽI IZGRADNJU MEMORIJALA ŽRTVAMA KORONAVIRUSA

Pozdravljam odluku predsjednika Vlade Crne Gore dr Dritana Abazovića da moju inicijativu za podizanje spomenika svim žrtvama korinavirusa u Crnoj Gori dostavi na dalje postupanje Ministarstvu kulture i medija.

Protekle tri godine obnavljao sam prema Vladi inicijativu da se 22. mart proglasi za Dan nacionalnog sjećanja i da se podigne trajni spomenik svim žrtvama koronavirusa. Dana 22. marta 2020. godine preminuo je prvi građanin Crne Gore od posljedica izazvanih koronavirusom.

Važno je da njegujemo sjećanje i solidarnost i pokažemo da učimo iz onoga što se dogodilo, da podržavamo rad ljekara i zdravstvenih radnika i da povećamo ulaganja u javno zdravstvo kako bi bili odgovorniji i spremniji za neke buduće pandemije.

Odlazeći predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je prvi podržao prijedlog za podizanje spomenika. Premijer prof. dr Zdravko Krivokapić je 22. marta 2021. godine u znak sjećanja na sve žrtve, zasadio stabla masline u Tivtu na manastirskom imanju. Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović je ignorisala inicijativu i na bilo koji način se nije pridružila iskazivanju sjećanja i zajedništva sa porodicama žrtava. 

Kako sam predložio da se spomen obilježje podigne u Glavnom gradu ili Prijestonici, čim Vlada Crne Gore saopšti i stav o spremnosti da i finansijski podrži podizanje memorijala ostvariću komunikaciju sa ovim jedinicama lokalnih samouprava kako bi se preduzele dalje aktivnosti onako kako to i predviđa zakon.

Aleksandar Saša Zeković,

član Građanske inicijative “21. maj”