U UPRAVNIM ODBORIMA GRADSKIH PREDUZEĆA OSIGURATI UČEŠĆE  AUTENTIČNIH  RADNIČKIH  PREDSTAVNIKA

Kod predsjednice Skupštine gospođe dr Jelene Borovinić Bojović inicirao sam da se provjeri da li su odbornici i odbornice Skupštine Glavnog grada potvrdili imenovanje u organu upravljanja d.o.o. “Sportski objekti” autentičnog predstavnika reprezentativne sindikalne organizacije ili je došlo do obmanjivanja Gradonačelnice i Skupštine Glavnog grada.

Na četvrtoj sjednici Skupštine Glavnog grada od 24. maja 2023. godine, između ostalog, odbornici i odbornice vlasti i opozicije, jedinstveno su glasali i izabrali članove i članice odbora direktora i savjeta gradskih preduzeća i ustanova iz reda zapošljenih.

Parlamenta većina se odgovorno odnijela prema prijedlozima zapošljenih pa su u upravljačke organe preduzeća i ustanova čiji je osnivač Glavni grad uglavnom imenovane osobe koje su i u ranijem periodu obavljale tu funkciju, dakle i za vrijeme vlasti Demokratske partije socijalista i njenih partnera. U suštini svi odbornici i odbornice su potvrdili i ispoštovali autentičnu volju i odluku sindikalnih organizacija ili su bar bili uvjerenja da to čine.

Od sindikalne organizacije “Sportski objekti” d.o.o. Podgorica obaviješten sam da samo u njihovom slučaju u Odbor direktora nije izabran predstavnik_ca radnika_ca (zaposlenih) već osoba za koju se navodno odlučio aktuelni direktor tog privrednog društva čiji je osnivač Glavni grad.

Obaveza je i odgovornost svih odbornika i odbornica da osiguramo autentično uključivanje zapošljenih u upravljanju gradskim preduzećima i ustanovama i omogućimo im, shodno domaćim i evropskim standardima i preporukama, efikasno učešće u procesu donošenja odluka.

Aleksandar Saša Zeković,

Samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Podgorice i član Građanske inicijative “21. maj”