Tribina – antifašizam izvraća udarac

Tribina “Antifašizam uzvraća udarac?“ u organizaciji GI 21. maj i NVO AgitPop

 

O TRIBINAMA

 

Nova serija tribina ima za cilj bolji uvid u situaciju u zemljama iz okruženja, i to kroz dijalog uživo sa novinarima, publicistima i piscima iz susjedstva. Pored toga razmatraće se i tema aktuelne crnogorske političke situacije – želimo da iz prve ruke saznamo kako intelektualci iz regiona, a koji nemaju etničkih veza sa našom državom, percipciraju ovdašnju političku scenu. Trudićemo se da u Crnu Goru dovedemo zanimljive sagovornike koji možda nijsu dovoljno poznati ovdašnjoj javnosti, ali su njihovi stavovi u skladu sa političkim i moralnim načelima za koja se kao Inicijativa zalažemo.

U prvom dijelu će gosti odgovarati na pitanja moderatorke, dok će kasnije mikrofon biti prepušten publici, u želji da se aktivno uključite u razmjenu mišljenja.

Naredna tribina će biti posvećena drugoj temi, a gosti će biti novinari/aktivisti iz Bosne i Hercegovine.

Na tribini “Antifašizam uzvraća udarac?“ postavljamo pitanje: Da li antifašizam može da uzvrati udarac? 

Govorimo o novim malim antifašističkim pokretima koji se pojavljuju u regionu i razmatramo da li ti i takve skoro gerilske, ali uticajne inicijative, mogu da naprave kontratežu predominantno desničarskoj politici na prostoru Zapadnog Balkana. Biće interesantno čuti i kako gosti iz Srbije gledaju na političku scenu u Crnoj Gori, koliko naša uzavrela scena zanima javnost u Beogradu i Novom Sadu.

Prvi sagovornici Jelene Đurović su Daško Milinović, novinar i radio-voditelj i Tomislav Marković, novinar.

 

O GOSTIMA

 

Daško Milinović je radio-voditelj, novinar i antifašistički aktivista iz Novog Sada. Sa Mladenom Urdarevićem čini dvojac „Daško i Mlađa“ (https://www.daskoimladja.com/index.php), a njihov „Alarm“ je jedan od najpopularnijih jutarnjih programa u Srbiji. Daško i Mlađa su prije deceniju počeli da rade zajedno, prvo “Uzbudilnik” na novosadskom AS FM radiju, sledi preseljenje na nacionalnu frekvenciju – Radio B92, a gašenje ovog medija ih vraća na novosadski „O radio“ koji djeluje u okviru javnog servisa. Ipak, poslije promjene rukovodstva u Novom Sadu (2016) Daško i Mlađa iz političkih razloga nestaju iz oficijelnog javnog prostora. „Alarm“ se već godinama finansira od donacija slušalaca i uspješno opstaje.

Milinović je bio i glavni odgovorni urednik magazina CKM, frontmen je pank benda „Red Union“. Najširoj javnosti u regionu Daško je poznat i po svom beskompromisnom stavu, borbi za slobodu i zalaganju za antifašizam. Iz ovih razloga je 2018. godine uhapšen zbog navodnih prijetnji narodnom poslaniku. U proljeće 2021, dok je išao ka studiju, Milinovića su šipkama napala trojica članova jedne desničarske organizacije, a tada je bio i hospitalizovan.

Tekst povodom napada na Milinovića (Portal Analitika): https://www.portalanalitika.me/clanak/pismo-cuvarima-logora-srbija

Tomislav Marković je novinar i pisac iz Beograda. Jedan od osnivača i urednik Kulturno-propagandnog kompleta Beton i zamjenik glavnog urednika portala XXZ magazin. Piše poeziju, satirične tekstove, eseje, aforizme, publicistiku…S redakcijom Betona priredio je izdanja Srbija kao sprava (2008.), Antimemorandum-dum (2009.), dva izdanja Betona na njemačkom jeziku kao i  pregled mlađe pripovjedačke scene Srbije na albanskom jeziku. Napisao je songove za predstavu „Ubiti Zorana Đinđića“ a u režiji Zlatka Pakovića.

Razgovor sa Tomislavom Markovićem (Pobjeda): https://www.pobjeda.me/clanak/toliko-je-osvjezilo-da-ledi-krv-u-zilama

Jelena Đurović je novinarka, spisateljica i filmska kritičarka. Urednica je portala agitpop.me. Istaknuta je aktivistkinja Crnogorske nacionalne zajednice Beograd. Domaćoj javnosti je poznata i po tome što je od 2011-2018. bila osnivačica, a nekoliko godina i potpredsjednica Jevrejske zajednice Crne Gore (u periodu dok je Zajednicu vodio pok. Jaša Alfandari). Živi između Beograda i Podgorice.