Tražimo od Vlade da zaštite one koji je kritikuju, zaustaviti politički progon

Građanska inicijativa “21. maj” obavijestila je potpredsjednika Vlade dr Dritana Abazovića i ministra unutrašnjih poslova mr Sergeja Sekulovića da nepoznate osobe prate i prijete Ljubomiru Filipoviću.

 

Filipović je i ranije registrovao taj problem ali ga nije prijavljivao policiji smatrajući da iza toga stoje velikosrpske i četničke MIM stranice kako bi ga degradirale i ismijavale, kao neistomišljenika vlasti, u javnosti.

 

Međutim, problem postaje mnogo ozbiljniji tokom njegovog boravka u Hrvatskoj, tokom učešća na Zagrebačkom sigurnosnom forumu. Nepoznata osoba ili više njih i na tom mjestu su ga pratile, fotografisale i objavile, u različitim vremenskim intervalima, informacije o njegovom kretanju i aktivnostima. Dodatno zabrinjavajuće je i što mu prijete, zbog čega je slučaj prijavljen i hrvatskim vlastima.

 

Imajući u vidu činjenicu da je Građanska inicijativa “21. maj” društveni i nadstranački pokret građana i građanki Crne Gore, a Filipović njegov izvršni koordinator i eksponirani kritičar aktuelnih vlasti, cijenimo, na osnovu brojnih parametara, da ove okolnosti prevazilaze nivo privatnosti i da mogu, ukoliko već i nijesu, predstavljati određeni rizik po život, tijelo i rad Filipovića.

 

Vlada Crne Gore je pozovana da preduzme potrebne mjere i radnje kako bi se utvrdile sve potrebne činjenice i otklonile sumnje o postojanju bilo kojeg rizika po život, tijelo i dalji društveni angažman Filipovića.

 

Građanska inicijativa “21. maj” kod Vlade se interesovala da utvrdi i provjeri kod nadležnih organa da li im je poznata informacija o eventualnom odobrenju uvođenja nadzora nad sredstvima komunikacije koje koristi Filipović, u cilju prikupljanja podataka i informacija o njemu, da li je eventualno donijeto rješenje o sprovođenju istrage, da li su određene mjere tajnog nadzora i da li nacionalna bezbjednost eventualno prikuplja podatke i informacije o njemu.

Otvoreno ukazujemo vlastima Crne Gore da trebaju unaprijediti svoju odgovornost i postupanje. Nadležni hrvatski organi su istog dana postupili po podnijetoj prijavi i već su izuzeli snimke sa određenih javnih kamera. U Crnoj Gori reakcije nadležnih u brojnim slučajevima nema ni nakon više mjeseci ili se po automatizmu, bez razumijevanja konteksta i prava, posebno međunarodnih standarda, odbacuju. 

 

Vlasti u Crnoj Gori imaju obavezu da spriječe kontinuirano ponavljanje kršenja ljudskih prava i da zaustave politički progon neistomišljenika.