SNAŽITI GRADSKU DIPLOMATIJU I PRUŽITI POMOĆ DJECI U PALESTINI

U svojstvu zamjenika predsjednikaOdbora za društvene djelatnosti, međuopštinsku i međunarodnu saradnju Skupštine Glavnog grada Podgorice inicirao sam održavanje sjednice na kojoj bi se razmotrile mogućnosti Glavnog grada za pružanje pomoći u liječenju i rehabilitaciji djece iz pojasa Gaze, što naročito može da uključi i gradsko dječije odmaralište na Veruši. 

Nakon stravičnog masakra Hamasa nad preko 1.400 izraelskih civila, 7. okobra 2023. godine, nesporno je pravo Izraela da goni pripadnike ove terorističke organizacije. Ubijanje civila i djece u ratu protiv Hamasa, suprotno je normama međunarodnog prava, čovječnosti i humanosti.  

Na to je jasno ukazao i naš ministar vanjskih poslova, Filip Ivanović, koji je kazao da “naša  zemlja u potpunosti podržava pravo Izraela na samoodbranu, dok god je u ona u granicama međunarodnog humanitarnog prava” i da se Crna Gora “snažno zalaže za zaštitu civila u Gazi”. 

Do sada je ubijeno preko 9.700 Palestinaca, a među kojima 4.000 djece, zbog čega su UN nazvale Gazu „dječijim grobljem“. 

Predložio sam da u dijelu sjednice posvećenoj pomoći djeci u Gazi pozovemo i predstavnike palestinske ambasade. 

Ambasador Države Palestine u Crnoj Gori, Nj.E. gospodin Rabi Alhantouli, iskazao je spremnost da se sastane sa odbornicima gradske skupštine i informiše ih o pokrenutoj kampanji “Pomoć Gazi” i trenutnoj situaciji u Palestini. 

Ranije sam pozvao sve odbornike i odbornice gradske s kupštine da oktobarsku odborničku naknadu koja je iznosila 150 eura upute za pomoć djeci u Gazi. Apelu Ambasade Palestine pridružio se i bivši odbornik a sada direktor gradskog preduzeća “Čistoća” Denis Hot.

Preko rada ovog odbora i gradske skupštine u cjelini može se podsticati razvoj gradske diplomatije kojom će Podgorica doprinositi vidljivosti i unaprjeđenju crnogorskih diplomatskih interesa i angažmana.  

Aleksandar Saša Zeković, samostalni odbornik i član nestranačke Građanske inicijative “21. Maj”