SLOBODA VJERSKOG IZRAŽAVANJA ZA SVE

U Podgorici će svima biti obezbijeđena sloboda vjerskog izražavanja

Danas sam u sjedištu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma sa ministarkom Anom Novaković Đurović razgovarao o izgradnji vjerskog objekta Jevanđeoske crkve “Riječ božija” u Podgorici a čiji se vjernici već godinama suočavaju sa nemogućnošću praktikovanja vjere i vršenja vjerskih obreda. 

Razgovor je protekao u izuzetno konstruktivnoj i pozitivnoj atmosferi a ministarka Novaković Đurović je pokazala snažnu posvećenost vladavini prava, poštovanju svih ljudskih prava i ravnopravnom postupanju države prema svima bez bilo kakve diskriminacije.

Obaviješten sam da Ministarstvo preduzima ozbiljne korake kako bi se u potpunosti postupilo po izdatim preporukama iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore. Shodno tome u novim rješenjima Prostorno urbanističklog plana (PUP) za očekivati je prenamjenu iz stambenog u centralne djelatnosti što napokon omogućava da se planira vjerski objekat. Glavni grad Podgorica je danas dostavio Ministarstvu svoja viđenja na predložena rješenja PUP u kojem se ne registruju nagativna mišljenja u odnosu na sadržaje koji se odnosi na Čepurke. Očekuje se da Vlada Crne Gore uskoro i usvoji ovaj dokument važan za dalji razvoj Podgorice.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore je ocijenio da je ova vjerska zajednica de facto onemogućena u ispovijedanju svoje vjere i vršenju vjerskih obreda jer gradske ni državne vlasti do sada nijesu preduzele ni dovoljne ni relevatne radnje kako bi ova vjerska zajednica na svom, ranije kupljenom zemljištu, u ulici 8. marta broj 70, izgradila vjerski objekat neophodan za praktikovanje vjere i vršenje vjerskih obreda. 

Konačno dobijanje dozvole za gradnju ovog vjerska objekta, koji će predstavljati umjereno i skromno zdanje, predstavljaće značajan korak u praktičnom ostvarivanju vjerskog pluralizma u Crnoj Gori i dodatnom prepoznavanju Podgorice kao slobodnog i multikutluralnog grada.

Aleksandar Saša Zeković, samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Podgorice i član nestranačkog pokreta Građanska inicijativa “21. maj”