SKANDAL POVODOM NAVODNOG PRAZNIKA REPUBLIKE SRPSKE ZASLUŽUJE IBRAHIMOVIĆEVO ANGAŽOVANJE

Građanska inicijativa “21. maj” pozvala je potpredsjednika Vlade Crne Gore Ervina Ibrahimovića da se založi za odlučniju reakciju i jasnije distanciranje Vlade od ministara koji su uzeli učešće na nacionalističkom i proputinovskom obilježavanju navodnog praznika Republike Srpske.

Koordinator u Gradskom savjetu Građanske inicijative “21. maj” za Podgoricu Marko Pejović uputio je pismo Ibrahimoviću, koji je i predsjednik Bošnjačke stranke, i zamolio ga da se dodatno i vidljivije angažuje povodom skandala čiji su akteri dvojica njegovih kolega.

Republika Srpska, entitet u Bosni Hercegovini, obilježila je praznik koji ne priznaje niko u demokratskom svijetu ko drži do ljudskih prava. Na svečanosti povodom protivustavnog praznika prisutni su bili i dvojica ministara u Vladi Crne Gore koji su svoje prisustvo predstavili na kontradiktoran način. Bez obzira na to, tamošnji protokol ih je tretirao kao zvanične predstavnike Crne Gore.

“Saopštenje Vlade Crne Gore, tim povodom, demantovali su sami ministri, Vaše kolege, ali ponavljamo i način na koji je tretirana delegacija crnogorske Vlade na tom skupu. Ministri Aleksandar Damjanović i Marko Kovač, kao pojedinci su potpuno nepoznati i nebitni u srpskom svijetu i u regionalnom kontekstu. Na svečanoj akademiji tretirani su kao zvaničnici Crne Gore i zato su dobili počasna mjesta u prvom redu” naglasio je Marko Pejović u obraćanju Ibrahimoviću.

Pejović je naglasio da Građanska inicijativa “21.maj” osim kadrova Bošnjačke stranke u aktuelnoj Vladi nažalost ne prepoznaje druge istinske proevopske snage koje drže do kulture sjećanja pa je to i dodatan razlog za obraćanje upravo njemu. 

“Apelujem na Vas, u ime Građanske inicijative “21. maj” da se Vlada Crne Gore obrati svim građanima i građankama Crne Gore, bez obizra na njihovu nacionalnost, vjersku pripadnosti ili političko opredjeljenje, i jasno im saopšti da za zvaničnu Crnu Goru 9. januar ne postoji kao praznik Republike Srpske i da njegovo obilježavanje, na bilo koji način i na bilo kojem mjestu, ne podržava zvanična Crna Gora” navedeno je u pismu.

Na Ibrahimovića je apelovano i da se založi kod premijera dr Dritana Abazovića da se Vlada Crne Gore odlučno, jasno i nedvosmisleno, ogradi od postupka dvojice svojih ministara i da javno pozove ministre Damjanovića i Kovača da napuste Vladu zbog vrijednosti kojima su privrženi.

Konačno, Pejović je pozvao Ibrahimovića da insistira da se javno objave troškovi boravka dvojice ministara, koji su i čiji su resursi korišćeni u putu i kako je i na koji način amortizovano i naplaćeno njihovo korišćenje u navodno privatne svrhe.

Građanska inicijativa “21. maj”