Saopštenje za medije – Dr Lena Ruth Stefanović

UPOREĐENJA SA STRADANJEM JEVREJA SU NEPRIMJERENA, 

IZVINITE SE

U ime Savjeta Glavnog grada Podgorica i članstva Građanske inicijative “21. maj” reagujem na neprimjeren nastup gradonačelnika Nikšića Marka Kovačevića koji je za atmosferu koja se navodno specijalno kreira prema Srbima na Cetinju kazao da je “slična” onoj kojoj su bili izloženi Jevreji u nacističkoj Njemačkoj. 

Kako i sama pripadam jevrejskoj vjeroispovijesti ali i kao građanku Crne Gore koja prema Cetinju i njegovim građanima njeguje posebno poštovanje i zahvalnost, osjećam se duboko povrijeđenom otvorenim, direktnim, neprimjerenim upoređenjem zbog kojeg pozivamo gradonačelnika Nikšića da se odmah javno izvini. 

U polemici sa gradonačelnikom Prijestonice uvaženim Nikolom Đuraškovićem, gospodin Kovačević je naveo: “Možete se deklarisati kao antifašisti koliko hoćete, ali atmosfera koju pravite na Cetinju prema Srbima je slična onoj kojoj su bili izloženi Jevreji u Trećem rajhu.” 

U ovom kontekstu želim podsjetiti na apel američkog muzeja Holokausta, koji eksplicitno ističe neprimjeronost ovakvih poređenja. 

Analogije sa Holokaustom demonizuju i zastrašuju i one koji ih koriste i one koje targetiraju. Takođe takva poređenja skreću pažnju sa stvarnih problema u društvu, jer automatski  prekidaju smisaoni dijalog. U ovakvim vremenima je štaviše opasno koristiti stradanje Jevreja kao stilsku figuru. Mnogi ljudi koji su preživjeli Holokaust su još uvijek živi. Dugujemo im više od ovoga. Samima sebi dugujemo više. 

Dr Lena Ruth Stefanović, članica Savjeta Građanske inicijative “21. maj”