Saopštenje za javnost – Jelena Đurović


HOLOKAUST JE NEUPOREDIV

– reagovanje na izlaganje poslanika Pavićevića- 

Poslanik vladajuće koalicije “Crno na bijelo” Vladimir Pavićević, koji je i lekar i aktivista NVO “Civis”, u Skupštini Crne Gore je sramno i neprimereno uporedio bacanje kamena, na Cetinju, na autobus koji je prevozio decu sa ubijanjem jevrejske dece u Varšavskom getu. 

Poslanik i lekar Pavićević izgleda da ima stalnu potrebu da na različite načine, ali uvek iz vladajućih klupa, podrži sumanuti nacionalistički narativ u Crnoj Gori. Ovog puta je to učinio zloupotrebljavajući patnju i stradanje Jevreja tokom Drugog svetskog rata. 

Holokaust je jedino i isključivo uporediv sa Holokaustom. Varšavski geto je bio pakleni i poslednji dom za preko 400.000 Jevreja. Odande je 260.000 ljudi odvedeno u logor Treblinka, 92.000 ubijeno na licu mesta a ostatak u koncentracionom logoru Majdanek. Oni su streljani, izgladnjeni, ugušeni u gasnim komorama. Potomkinja sam, unuka, onih koji su preživeli Holokaust i nekih koji ga nisu preživeli. Zato i pozivam poslanika i humanistu dr Pavićevića da se izvini javnosti i građanima Cetinja. 

Građanska inicijativa “21. maj” je nadstranački i društveni pokret građana i građanki Crne Gore koji je posvećen, kroz poštovanje istorijskih činjenica, izgradnji naprednog i tolerantnog društva. Apelujemo na sve da prestranu sa opasnom retorikom i taktikama zastrašivanja zloupotrebljavajući patnju i stradanje Jevreja koji nisu uporedivi sa bilo čime.

Jelena Đurović, novinarka i aktivistkinja