Saopštenje za javnost – Irma Marković

VRIJEME JE DA PRESTANE PROGON CPC

Građanska inicijativa “21. maj” zalaže se za odsustvo svake vrste diskriminacije i da nijedna vjerska zajednica ne bude privilegovana od strane vlasti.

Duboko cijeneći značaj obrazovanja a u svijetlu nedavne odluke, sada već bivše, ministarke Vesne Bratić da u posljednjim danima tehničkog mandata vlade potpiše akreditacije za dvije svetosavske gimnazije, zbog ugleda obrazovnih ustanova, želimo da vjerujemo da je za njihovo licenciranje ispoštovana važeća zakonska procedura.

Međutim, brzina i netransparentnost postupka podgrijavaju sumnju da je Bratić novoosnovanim srednjim vjerskim školama na nezakonit način omogućila finansiranje iz budžeta. Požurili su kako bi Bratićka i oburdana kleronacionalistička vlada Krivokapić-Abazović očajnički prisvojili političke poene i predstavili se da su navodno jedini koji brinu o pravima i interesima pripadnika srpskog naroda u Crnoj Gori. Zloupotrijebili su tako još jednu važnu oblast zbog koje će ove dvije srednje škole nositi trajnu hipoteku da im je Vesna Bratić, koju ćemo pamtiti po neprofesionalizmu i  nacionalšovinizmu, učinila nešto preko protekcije. 

Najava rada svetosavskih gimnazija sa sjedištem u Podgorici i Nikšiću nameće društvenu odgovornost i obavezu da se konačno započne djelotvornija diskusija o stvarnoj ravnopravnosti, položaju i uslovima djelovanja Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

Zabrinjava nas da ni ova Vlada, kao nijedna prethodna, u svom programu nije predložila model pomoću kojeg bi se CPC približila ostalim vjerskim zajednicama po ravnopravnom uživanju prava i ostvarivanju potreba svojih vjernika. 

Predložili smo uvođenje vladinih mjera afirmativne akcije prema CPC zbog otklanjanja posljedica njene višedecenijske diskriminacije i progona od strane vlasti Crne Gore ali i državnih zajednica u kojima je naša zemlja voljno i nevoljno učestvovala.

Zaustavljanje dalje diskriminacije CPC i njenih vjernika ne samo što ne zadire u već ostvarena prava Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori već istinski doprinosi društvu pune ravnopravnosti i prevazilaženju podjela i tenzija u Crnoj Gori.

Irma Marković, dugogodišnja profesorica klavira u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić” i članica Savjeta Građanske inicijative “21. maj” za Podgoricu