Saopštenje za javnost-Andro Martinović

Očigledno je da, za izbor svojih gradonačelnika, Demokratski front ne postavlja visoke intelektualne standarde. Zato Marko K. ima problema sa razumijevanjem iole složenijih tekstova, pa je tako bilo i sa saopštenjem Savjeta GI 21. maj Nikšića. U tome mu još manje mogu pomoći doušnici oglasne table za mržnju i uvrede koja, u zoni medijske patologije, djeluje kao portal sa šifrom. Tako su, udruženom pameću, osvrt na razmišljanja naših sugrađana povodom praznika nezavisnosti i atmosfere u Nikšiću, pogrešno pripisali “cirkusu koji je sletio u grad pod Trebjesom”. Povukla ih je, izgleda, asocijacija na njihove ideološke a crkvene vođe, koje od septembra prošle godine praktikuju nadlijetanja crnogorskih gradova, desante iz vazduha, skakanje s padobranom i ostale slične akrobacije. Doduše, i iz aviona se vidi u kakvom je stanju grad kojim upravljaju.

Uzalud je novokomponovanim vjernicima objašnjavati i koliko je neprilično instrumentalizovanje Sv. Vasilija Ostroškog, kao i zašto se mošti svetaca sa mjesta na kojima počivaju pomjeraju samo u izuzetnim okolnostima. Uostalom, mogli bi, u dobro plaćenoj dokonosti, zaviriti u Sveto pismo, naučiti za početak koje ga knjige čine i razmisliti o nekim porukama.

Ono što će, kovačeviću slični, teško ikada razumjeti, je to da su se ljudi oko 21. maja okupili ne zbog ličnih interesa, već zbog ideja i zajedničkih vrijednosti. Onih ideja i vrijednosti koje će – bude li Crne Gore – pobijediti.

A biće je.

                                                                                                        Savjet GI 21. maj Nikšić