Saopštenje za javnost

ZLOUPOTREBE I PROPUSTI NE PREPORUČUJU INJAC ZA MEĐUNAROIDNI ANGAŽMAN

 

Građanska inicijativa “21. maj” obratila se Centru za sigurnosnu suradnju (RACVIAC) sa sjedištem u Zagrebu povodom kandidature Olivere Injac za direktoricu te međunarodne organizacije i note, istim povodom, Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

 

Građanska inicijativa (GI) “21. maj” kao društveni i nadstranački pokret građana i građanki Crne Gore koji okuplja brojne istaknute stručnjake iz oblasti bezbjednosti, prava i međunarodnih odnosa iznijela je rezerve povodom kandidature Injac i netransparentne i sumnjivo obezbijeđene podrške koju je dobila od Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore. 

 

Dosadašnje aktivnosti i rad Olivere Injac su protivne ključnim vrijednostima i viziji ove međunarodne organizacije.

 

Centru za sigurnosnu suradnju je ukazano da je kandidatira Injac naiošla na oštre i negativne reakcije crnogorske stručne, političke i demokratske javnosti. Brojni su stručnjaci, nevladine organizacije, novinari, intelektualci ali i profesionalni oficiri i vojnici koji su u proteklih 16 mjeseci argumentovano ukazivali na brojne zloupotrebe položaja, kršenja zakona i Ustava Crne Gore.

 

Injac je bila ministarka odbrane u Vladi Crne Gore koja je nakon nešto više od godinu dana izgubila podršku u Skupštini, što znači da ona i Vlada kojoj je pripadala, nijesu ispunili očekivanja vladajućih ali ni opozicionih stranaka. Za vrijeme mandata Injac, Ministarstvo obrane je potreslo mnogo internih afera ali i problematična imenovanja iz bezbjednosnom smislu.

 

Protiv gospođe Injac se vodi više aktivnih krivičnih postupaka. Specijalno državno odvjetništvo podnijelo je Skupštini Crne Gore zahtjev za skidanje imuniteta zbog zloupotrebe službenog položaja. Zahtjev za skidanje imuniteta potvrđuje osnovanost krivične prijave koju su protiv ministarke podnijeli bivši djelatnici Ministarstva odbrane.

 

Agencija za sprječavanje (ASK) korupcije utvrdila je da je nezakonitim odabirom kandidata za pilote kadete ugrožen javni interes. Ta situacija je “ukazivala i na moguću korupciju. ASK je prepoznala moguću diskriminaciju kadeta Marka Mitrovića koji je više puta javno izjavio da je bio predmet maltretiranja ministarke Injac. 

 

Injac i njeni najbliži saradnici su odbili, na sastanku Vojnog komiteta NATO, da se izjasne hoće li Crna Gora prihvatiti da se njen vod u okviru snaga Sjevernoatlantskog saveza za brzo reagovanje (NATO Response Force) sa režima obuke prebači na zadatke odgovora na krizu i podrške pojačanom prisustvu Alijanse u Letoniji. General Đurović, kao najbliži saradnik ministarke odbrane, izostanak crnogorskog odgovora pravdao je nefunkcionalnošću crnogorskih institucija, aludirajući na Savjet za odbranu i bezbjednost i Skupštinu Crne Gore, i tako prevario komandu NATO u Briselu. Injac i Đurović nikada nijesu obavijestili Savjet za odbranu i bezbjednost i Skupštinu Crne Gore o zahtjevu NATO-a za prelazak s režima obuke na krizni odgovor i podršku.

 

Odluka ministarke Injac da koristi vojni helikopter za potrebe ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Cetinju, izazvala je brojne negativne reakcije zbog zlouporabe vojnih resursa u političke i vjerske svrhe.

 

Crnogorski helsinški odbor za ljudska prava (CHO) je tada ukazao da je “nasilna i desantna intronizacija mitropolita SPC otvarila i pitanje (ponovne) političke zloupotrebe Vojske Crne Gore. “Korišćenje vojnih resursa za postizanje političkih i stranačkih ciljeva je nelegalno i nedopustivo i predstavlja drastičnu politizaciju i rušenje principa sekularnosti države Crne Gore. Ministarka odbrane Injac snosi ličnu političku i krivično-pravnu odgovornost jer je zloupotrijebila državne resurse i time narušila neutralnost naše vojske, koja pripada našoj državi i našim građanima, a ne partijama i koalicijama na vlasti, čime je povjerenje građana u Vojsku Crne Gore ozbiljno narušeno” ocijeno je u izvještaju CHO.

 

Nota Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Crne Gore je problematična s obzirom da je upućena u tehničkom mandatu vlade i dok je Crna Gora pred izborom nove vlade. Nota MVP Crne Gore, prema navodima, predstavlja otvorenu zloupotrebu ovlašćenja kako bi se netransparentno i mimo procedura, dok traje tranzicija, osiguralo novo namještrenje za Injac.

 

Aktivne krivične prijave, netransretnost, politička i ideološka ostrašćenost, brojni prtopusti i dokazi o lošem rukovođenju Ministarstvom odbrane ne preporučuju Injac za mjesto direktorke RACVIAC-a.

 

GI “21. maj” je iskazala spremnost na saradnju sa RACVIAC-om kako bi se osigurala dodatna dokumentacija i dokazi, koji uključuju i izjave brojnih aktera.

Vladimir Šibalić, koordinator za međunarodne odnose GI “21.maj”

Aleksandar Saša Zeković, organizacioni koordinator GI “21.maj”