Saopštenje za medije

VJETROVI RATA

Agresija na Ukrajinu i posljedice po Crnu Goru i Zapadni Balkan

 

Srijeda, 23.03 Hotel “Podgorica”, 19h

 

Gosti: Natalija Fijalka, otpravnica poslova Ukrajine u Crnoj Gori; Biljana Jovićević, novinarka; Milan Jovanović, DFC; Draško Jabučanin

 

 

Poštovani,

 

Agresija Rusije na Ukrajinu je počela prije mjesec dana. Rusija uništava gradove, civilno stanovništvo gubi živote a izbjeglo i raseljeno je preko tri miliona ljudi.

 

Predsjednik Volodimir Zelenski i Vladimir Putin pregovaraju preko posrednika, ali za sada nema napretka.

 

Rusiji su uvedene nezapamćene sankcije, koje navodno pogađaju i oligarhe i prvi ešalon režima. Da li će one imati efekta?

 

Putin se prema antiratnim aktivistima i svojim građanima ophodi kao najozloglašeniji diktatori – vreme za koje smo mislili da je davno prošlo.

 

Crna Gora je država koja godinama osjeća vanredni pritisak i upliv ruske politike na domaći teren. Do agresije na Ukrajinu sve na šta smo ukazivali, apeli koji su dolazili kako od partija tako i od manjeg dijela civilnog sektora su u javnosti djelovali kao „preuveličavanje“. Na žalost, najgore slutnje su postale stvarnost – Rusija je vojno napala suverenu državu u želji da tamo postavi svoj pionski režim.

 

O svim ovim temama kao i o ekonomskoj krizi koju globalno pravi ovaj nečuveni rat, naoružanju i diplomatiji razgovaraćemo u srijedu na tribini koju organizuju GI 21. maj i NVO „AgitPop“

 

Urednica i voditeljka: Jelena Đurović

 

Ulaz slobodan