Saopštenje za javnost

PODNIJETA PRIJAVA PROTIV JANKOVIĆA I ČOLAKOVIĆA,

PROVJERITI DA LI SE FOTOMONTAŽOM PODSTIČE I ŠIRI MRŽNJA

 

Građanska inicvijativa “21. maj” pozvala je nadležno državno tužilaštvo i Upravu policije da  provjere da li u javno objavljenim fotomontažama na originalnim fotografijama sa skupa podrške odbrani i oslobođenju Ukrajine na Cetinju od ruske okupacije ima elemenata krivičnog djela Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje po članu 370 Krivičnog zakonika Crne Gore ili bića bilo kojeg drugog krivičnog djela za koje se gonjene preduzima po službenoj dužnosti.

 

Fotomontaža je namjerno urađena kako bi se u javnosti Crne Gore podstaklo antiukrajinsko ali i anticrnogorsko raspoloženje imajući u vidu nespornu činjenicu da se građani Crne Gore, uključujući i pripadnike crnogorskog naroda, odlučno protive ruskoj agresiji. 

 

Kroz konkretnu montažu na originalnoj fotografiji ciljano se afirmiše stav zvanične Rusije da u Ukrajini sprovodi specijalnu operaciju usmjerenu navodno protiv nacista i u cilju navodne denacifikacije te zemlje.

 

Prema podacima dostupnim na društvenim mrežama ovu objavu (fotomontažu) su navodno prvi objavili građani Aleksandar Janković iz Podgorice i Darko Čolaković iz Nikšića.  

 

Nastup gospode jankovića i Čolakovića je otvoreno i neskriveno usmjeren prema stigmatizaciji i širenju etničke i vjerske mržnje kako prema Ukrajincima tako i prema građanima Cetinja i Crne Gore koji su protiv rata u Ukrajini i protiv okupacije te zemlje od strane Rusije što potvrđuje i nekoliko stotina dozvoljenih i objavljenih komentara koji prevazilaze slobodu govora i direktna su posljedica konkretne fotomontaže.

 

Građanska inicvijativa “21. maj” je nadležnim organima ukazala da se ovim povodom svojom stručnom analizom oglasio Digitalni foreznički centar i Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori.

 

Građanska inicijativa “21. maj”

Hercegovačka broj 13, 81000 Podgorica