Saopštenje za javnost

Loša socio-ekonomska situacija, ali i politička nestabilnost u našoj zemlji tjera mnoge mlade da ozbiljno razmišljaju o odlasku, a mnogi to i rade. Posebno kad steknu znanja i iskustvo koje može biti kompetitivno na drugim tržištima, najčešće u zemljama Zapadne Evrope.

 

Naša zemlja kao kandidat za članstvo u EU posebno treba da obrati pažnju na položaj mladih ljudi u društvu i omogući im osnovne uslove za život i rad.

 

Mnoge zemlje članice rezervišu finansijska sredstva koja su dostupna u različitim oblicima i to kao bespovratna sredstva i zajmovi.

 

Osim toga finansijska sredstva EU su dostupna mladim ljudima i kroz stipendije za istraživače, dalje kroz podsticajne mjere za mlade poljoprivrednike i slično.

 

Takvi programi, a posebno onaj koji se odnosi na nezaposlene osobe bi omogućio i pružio podršku mladim osobama slabijeg imovinskog stanja i osobama koji koje dolaze iz manje razvijenih zajednica (Romi).

 

Ovakav vid podrške od strane države prema mladima bi iziskivao formiranje određenih fondova po uzoru na EU, ali istovremeno i uvođenje strogih pravila kontrole preraspodjele tog novca .

 

Naravno, iako je uloga države važna, potrebno je da i mladi uzmu učešće u društveno-političkom životu Crne Gore i da time daju doprinos boljem položaju mladih u društvu kroz uticaj na donošenje odluka.

 

Malik Kovačević

Član GI ,,21.maj”