Saopštenje za javnost

Već sada je izvjesno da će ruska agresija na Ukrajinu dramatično pomjeriti međunarodni javno-pravni i politički poredak. Svijet više neće biti isti, što će se snažno reflektovati i na balkanski region. Ovo je vrijeme kada će se dramatično mijenjati i crnogorski politički odnosi. Uz podršku zapadnih saveznika, koja je sve jača i očiglednija, crnogorske državotvorne i proevropske snage u svim segmentima moraju preuzeti upravljanje Crnom Gorom i marginalizovati uticaj putinovskih i velikosrpskih partija i grupa. Istovremeno, svi mediji koji šire laži i mržnju po nalozima putinovskih operativaca treba da budu zabranjeni. Dok Ukrajinci ginu braneći svoju zemlju i Evropu najmanje što Crna Gora može učiniti je da eliminiše bilo kakav uticaj putinovskog režima na svojoj teritoriji.

Za početak, parlamentarne proevropske partije treba da DF i Demokrate, koji su inače putinovska i vučićevsko-populistička terenska operativa, smjeste tamo gdje im je mjesto. A to je mjesto trajne parlamentarne i političke manjine koja će da čili u dilazećem vremenu.

Važno je shvatiti da je ovo period u kojem nema kompromisa sa politikama koje prećutkuju varvarsku rusku agresiju na Ukrajinu i Evropu. Takve politike su duboko suprostavljene crnogorskoj evropskoj budućnosti i iole perspektivnim životima naših građana.

Ljubomir Filipović

Rade Bojović

Miodrag Živković