Saopštenje za javnost

RASIZAM NE SMIJE OSTATITI NEKAŽNJEN ZBOG POLITIČKIH I VJERSKIH PRITISAKA

Građanska inicijativa “21. maj” i njen Gradski savjet Glavnog grada osuđuju rasni incident koji se dogodio u Podgorici. Izražavamo solidarnost našeg članstva sa porodicom i najavljujemo da ćemo još snažnije zastupati podršku obrazovanju o ljudskim pravima.

Zato će Građanska inicijativa “21. maj” insistirati da Glavni grad Podgorica pruži još snažniju podršku praktičnom obrazovanju svih generacija građana. Insistiraćemo i na tome da se uspostave efikasni servisi koji će pružiti građanima besplatnu pravnu zaštitu kod svih povreda prava i sloboda.

Jačanjem obrazovanja o demokratiji i ljudskim pravima pomažemo mladima da razumiju i prihvate različitosti i izgrade odbojnost prema nacionalizmu, rasizmu i različitim oblicima fašizma.

Zabrinuti smo da bi rasni incident u podgoričkom tržnom centru mogao ostatiti nesankcionisan. Događaj je već prvog dana okvalifikovan kao prekršaj, iako u tom trenutku postupajući tužilac nije ostvario uvid u video nadzor niti je saslušao aktere i svjedoke događaja. Zbog političkih i vjerskih veza, brojni izgrednici u protekle dvije godine ostali su nesankcionisani. U praksi se pokazuje da je najjednostavniji način za to da se okrivljenima ne dostavljaju pozivi za ročišta zbog čega na kraju mjesno nadležni sud za prekršaje donosi odluku o obustavljanju postupka zbog nepoznate adrese.

Dodatno, iznenađeni smo odlukom policije da se po zahtjevu za vođenje prekršajnog postupka ne postupa u hitnom već u redovnom postupku što govori i o nedjelotvornosti borbe protiv diskriminacije.

Nataša Karadžić, studentkinja i članica Gradskog savjeta Glavnog grada Građanske inicijative “21. maj”