Saopštenje za javnost

CRNA GORA DA ODA POČAST UMRLIMA OD KORONAVIRUSA

 

 

Građanska inicijativa “21. maj” pridružuje se njegovanju sjećanja na sve žrtve koronavirusa u Crnoj Gori i poziva Vladu Crne Gore da 22. mart ustanovi kao Dan nacionalnog sjećanja na njih.

 

Broj preminulih u Crnoj Gori, u odnosu na ukupan broj naših stanovnika, je izuzetno visok i o tome ne smijemo govoriti kao da je riječ samo o statistici. To su iznenada prekinuti ljudski životi, radosti, priče, zaustavljene uspomene i desetine hiljada onih koji su ožalošćeni zbog gubitka svojih bližnjih i prijatelja. Otišli su voljeni i poštovani ljudi, a ljudsko stradanje se moglo značajno i spriječiti.

 

Nova crnogorska Vlada, koja će se obrazovati sada ili nakon izbora, treba biti u potpunom diskontinuitetu, kadrovski i radom, sa dosadašnjom praksom. Oni koji i dalje upravljaju našom zemljom i borbom protiv zarazne bolesti, stalno su poricali opasnosti i prijetnje od koronavirusa. Svoja lična i vjerska uvjerenja stavili su iznad medicine. Zato su nesporno i direktno odgovorni za tragediju koju svi proživljavamo. Crna Gora je gotovo jedna zemlja na svijetu koja i dalje za premijera ima otvorenog antivaksera.

 

Dok su nacionalne, regionalne i lokalne vlasti širom demokratskog svijeta pristupile različitim komemorativim aktivnostima, uključujući i primjerene akcije u online prostoru, aktuelna Vlada Crne Gore ni prošle ni ove godine nije učinila ništa da iskaže poštovanje prema preminulima i solidarnost sa njihovim porodicama. 

 

Građanska inicijativa “21. maj” podržava inicijativu upućenu Vladi, u martu 2021. godine, da se žrtvama u Glavnom gradu Podgorici ili Prijestonici Cetinje podigne spomenik.

 

 

Vladana Perović, pijanistkinja i članica Gradskog savjeta Glavnog grada Građanske inicijative “21. maj”