Saopštenje za javnost

ZEKOVIĆ NA UDARU  VLASTI I VJERSKIH EKSTREMISTA

 

RAD BRANITELJA LJUDSKIH PRAVA TREBA BITI SIGURAN I SLOBODAN

 

Građanska inicijativa “21. maj” osuđuje pritiske kojima je izložen aktivista za ljudska prava Aleksandar Saša Zeković koji na Cetinju 4. i 5. septembra pratio postupanje policije i poštovanje ljudskih prava građana, što je aktivnost kojom se u kontinuitetu bavi više od dvadeset pet godina. 

 

Politički subjekti i interesne grupe koje su obrazovale 42. Vladu Crne Gore, od svog uspostavljanja, na Zekovića gledaju kao na prijetnju i stigmatizuju ga različitim obilježavanjima. 

 

Zbog toga što postavlja i zastupa pitanja ljudskih prava, Zeković je izložen govoru mržnje, drskom ponašanju, uznemiravanju i ugrožavanju bezbjednosti od strane pristalica vlasti i ekstremnijeg dijela sveštenstva Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Zbog toga je podnijeto na stotine prijava na koje reakcija vlasti nije odgovarajuća. 

 

Mnogi izgrednici koje su policija ili sud prethodno opomenuli, nastavljaju sa nezakonitim ponašanjem koje ostaje nekažnjeno. Nadležna tužilaštva se gotovo u nekoliko minuta izjašnjavaju da nema bića krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti. U svega nekoliko slučajeva su podnijeli optužne prijedloge a brojne prijetnje smrću i progonom nijesu ni istraženi. Na portalima i zvaničnim stranicama crnogorskih medija na društvenim mrežama dozvoljava se objava na stotine neprimjerenih komentara na račun Zekovića, koji ne samo što prevazilaze slobodu govora, već dovode u pitanje njegovu sigurnost i normalan socijalni život. 

 

Vlada Crne Gore i Ministarstvo za javnu upravu, digitalno društvo i medije i pored Zekovićevih brojnih i veoma konkretizovanih obraćanja, nijesu uvažili nijednu njegovu inicijativu da se unaprijedi medijska odgovornost i da se pomogne medijima koji, navodno zbog nedostatka kapaciteta, u kontinitetu podstiču nacionalizam i mržnju u Crnoj Gori.

 

Rad branitelja ljudskih prava svugdje u svijetu, pa i u Crnoj Gori, treba biti slobodan i siguran.