Saopštenje za javnost

KAKO SE SUPROSTAVITI VLADINOJ DEMOGOŠKOJ POLITICI

 

Veliki broj građana Crne Gore kontaktirao je danas Građansku inicijativu “21. maj” žaleći se da su im navodno Vlada Crne Gore i njen predsjednik, prof. dr Zdravko Krivokapić, poslali poruke koje su, kako su naveli, upitnog sadržaja u pogledu objektivnosti i iskrenosti. Kazali su da ih je neposredno obraćanje premijera Krivokapića uznemirilo i pokvarilo im praznično raspoloženje. Ima i onih koji kažu da brinu za svoju privatnost ali i sigurnost jer ih je plaši činjenica da ih na njihov lični broj kontaktira predsjednik Vlade sumnjivih demokratskih i moralnih kapaciteta i namjera a sa kojim ne žele nikakav kontakt. Brojni su i oni kod kojih je navodno obraćanje predsjednika Vlade izazvalo stres i strah. 

 

Oni koji su pokušali da odgovore na primljenu poruku dobili su ovu obavijest: “Vlada Crne Gore trenutno ne prima poruke. Idite na stavku chat info za više informacija o kontaktu”. 

 

Građanska inicijativa “21. maj” je pozvala naznačeni broj telefona 020 482 876 kako bi saznala da li stvarno iza poruka stoji Vlada i šta se zapravo želi poručiti građanima. Ni nakon dvadesetak pokušaja niko se nije javio. Dodatnu nevjericu stvara opis navodnog poslovnog naloga Vlade Crne Gore. U prijevodu sa engleskog jezika opis glasi ovako “Vlada Crne Gore je izvršna grana državne vlasti u Crnoj Gori. Vodi je premijer. Sastoji se od premijera, zamjenika premijera kao i ministara”.

 

U svakom slučaju jedna propagandno psihološka aktivnost, iza koje još zvanično nije potvrđeno da stoji Vlada, pretvorila se u neprijatnu situaciju. Ipak, iako iza nje možda stoje mladi populistički vlastodršci bliski Srpskoj pravoslavnoj crkvi, stvar nije bezizlazna i nerješiva.

 

Građani koji žele zaustaviti nepoželjno kontaktiranje od strane osobe ili više njih koje tvrde da su premijer prof. dr Zdravko Krivokapić mogu uraditi sljedeće: 

 

  1. Stopirati dalje primanje biznis poruka od Vlade Crne Gore 

 

  1. Oni koji sarađuju sa Viberom su dužni slijediti stroge smjernice u pogledu vrste sadržaja koji mogu slati korisnicima. Ako smatrate da je poruka od Vlade Crne Gore propagadno psihološka ili demagoška, neželjena iili uvrijedljiva može se prijaviti dugim klikom na spornu poruku, birenjem opcije prijavi ovu poruku, popunjavanjem i slanjem obrasca.

 

Građanska inicijativa “21. maj” kontinuirano prati društveno, političko i ekonomsko okruženje ukazujući na pojave i primjere populizma i demagogije koji se mogu razviti u vremenima političke zbrke i krize.