Saopštenje – Merdan Zejnelagić

Razumijem i uvažavam potrebu svake lokalne vjerske zajednice da sarađuje sa opštinskim vlastima pri čemu je važno da se međusobna komunikacija i saradnja odvija na temeljnim principima uvažavanja, posebno poštovanja svake žrtve.

 

Žao mi je što predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević prvi susret sa predstavnicima lokalne islamske zajednice nije iskoristio i u pravcu konačnog odricanja od politike koja negira genocid u Srebrenici i osporava sveukupni identitet onih koji pripadaju islamu.

 

Kovačević je političar i zvaničnik koji sebe samodeklariše kao pristalicu ravnogorskog pokreta koji i dalje, kao i u minulim ratovima, inspiriše, podstiče i ostvaruje mržnju prema pripadnicima islama na ovim prostorima.

 

Kovačevića registrujem i kao zvaničnika kojeg državni tužilac goni zbog negiranja genocida u Srebrenici pri čemu podsjećam da su žrtve od strane svojih dželata stradale upravo zato  što su pripadale islamu.

 

Umjesto da iskoristi priliku da se izvini pripadnicima islama u Nikšiću i Crnoj Gori, odrekne se od politike mržnje i nasilja, Kovačević koristeći iskrenost, otvorenost i dobronamjernost svojih domaćina pokušava da kroz fotografiju prikrije svoju odgovornost i prošlost.

 

Merdan Zejnelagić

član koordinacionog tima Građanske inicijative „21. maj“