Saopštenje – GI 21. maj

MILATOVIĆ DA SE IZVINI,

NEDOPUSTIVO JE HRANITI BOTOVE KOJI ŠIRE MRŽNJU

 

Građanska inicijativa “21. maj” poziva ministra ekonomskog razvoja, Jakova Milatovića, da prekine dalje kontakte s farmom botova koji na društvenoj mreži “Twitter” šire govor mržnje i etničku distancu. Određeni botovi koje ministar prati i s njima komunicira otvoreno zastupaju albanofobiju, mržnju prema pripadnicima albanskog naroda. 

 

Posebno je zabrinjavajuće što ih ministar Milatović nikada nije opomenuo zbog huškanja i vrijeđanja građana iako je bio saglasan sa određenim njihovim objavama.

 

Javno pozivamo Vrhovno državno tužilaštvo da nadležni tužilac provjeri da li u objavama ovih korisnika, s kojima je na vezi i ministar Milatović, ima bića nekog krivičnog djela ili prekršaja koje se goni po službenoj dužnosti. Posebno ukazujemo na krivično djelo Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje po članu 370. Krivičnog zakonika Crne Gore. 

 

Pozivamo ministra Milatovića da se izvini Twiter zajednici i javnosti Crne Gore zbog propusta,  nesmotrenosti i otvorene ideološke bliskosti sa onima koji zastupaju mržnju.

 

GI „21. maj“