Saopštenje – Anđela Borilović

Žene u Crnoj Gori već duže vrijeme trpe brutalne udarce. Tako su govor mržnje i mizogini komentari koji se šire na društvenim mrežama jedan od ataka koje primaju žene, posebno ako se izjašnjavaju kao Crnogorke. Udara se na našu čast, obraz, životni status i porijeklo.  Procjenjuje se da li smo dobre majke i domaćice, analizira se  naša psihio-fizička “ispravnost”, posebno ako smo protivnice Srpskog sveta i ako nedvosmisleno ukazujemo na štetno djelovanje Crkve Srbije  u Crnoj Gori.

 

Hasiba Omerović iz Bijelog Polja je jedna od žena koje su sa mnom provele noć na Belvederu. Ona je moja sestra, saborkinja i prijateljica i za vazda joj hvala što je bila sa nama da pokažemo mirnim protestom da nećemo dozvoliti da Crkva Srbije ponižava Crnogorce i Crnogorke. Mi nijesmo izvršile nijedno krivično djelo, a sva ona koja su nad nama tek će se utvrditi.

 

Pozivam organizacije koje se bave zaštitom prava žena u Crnoj Gori da napokon sklone ružičaste naočare i da napade na žene jednako osude, a ne samo kad je u pitanju ministarka Vesna Bratić, i da traže da se počinioci internet nasilja nad ženama privedu pravdi!

 

Anđela Borilović, članica Savjeta GI „21. maj“