Sankcionisati nasilničko i drsko ponašanje i ugrožavanje bezbjednosti neistomišljenika

Građanska inicijativa “21. maj” podnijela je krivičnu prijavu Upravi policije i Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv više nepoznatih osoba koje su, kao kontra-demonstranti, ometale i sprječavale mirno okupljanje feminističke grupe “Bogougodnice” 18. juna 2021. godine preko puta Sabornog hrama u Podgorici uoči i tokom projekcija filma nacionalističkog propagatora Borisa Malagurskog.

 

Feministička grupa je uredno prijavila svoje javne javno okupljanje a na djelovanje konstra-demonstranata policiji ukazala je i Srpska pravoslavna crkva tvrdeći da navodno ne kontroliše grupu muškaraca kojima je cilj zaštita svetinja i svetosavlja.

 

Nekoliko kontra-demonstranata, što potvrđuju i priloženi video zapisi, ponašali su se nepristojno i naročito drsko, upućujući i direktne prijetnje učesnicama javnog okupljanja što je kod njih izazvalo osjećaj uznemirenosti, straha i ugroženosti, kako na licu mjesta, tako i kasnije, što i danas utiče na njihov socijalni život. 

 

Uz video snimke dostavljena je prijava javnog skupa feminističke grupe i analiza postupanja policijskih službenika tim povodom u kojoj se pominje i identitet određenih osoba.

 

Prijavi se u svojstvu svjedokinje i oštećene pridružila aktivistkinja Maja Miličković koja će omogućiti i pomoći saradnju sa ostalim učesnicama javnog okupljanja koje je grupa kontra-demonstranata vrijeđala i prijetila im.

 

Blagovremena i efikasna reakcija policije i državnog tužilaštva ključni su za bezbjednost ženskih aktivistkinja ali i za prevenciju daljeg nasilja u društvu.