RUŠENJA I ISELJENJA SU NEDOZVOLJENA TOKOM ZIME

Povodom situacije u Podgorici, gdje se više desetina porodica suočava sa prijetnjom iseljenja zbog rušenja nelegalnog objekta Lamele C u podgoričkoj gradskoj četvrti Zabjelo, neophodno je ukazati vlastima da su dužne da zbrinu na odgovarajući način sve te ljude a posebno da se iseljenje, zbog rušenja, ne smije sprovoditi po naročito lošem vremenu.

Crna Gora je potpisnica Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima  kojim se garantuje da iseljavanjem pojedinac ne smije da postane beskućnik i da mu se usljed toga krše ostala ljudska prava, kao i da iseljenje ne smije da se odvija po naročito lošem vremenu.

Ne samo što od iseljenja treba odustati u toku zime, već je potrebno prethodno utvrditi stvarne socijalne i ekonomske prilike svih tih porodica, a država je dužna da preduzme korake, do maksimuma svojih raspoloživih sredstava, kako bi se osigurao adekvatan alternativni smještaj svima koji to sami nijesu u mogućnosti da urade zbog čega je važno da svi nadležni organi blagovremeno postupe.

Aleksandar Saša Zeković, samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Podgorice i član nestranačke Građanske inicijative “21. maj”