PROGLAS POVODOM DVIJE GODINE OSNIVANJA DRUŠTVENOG POKRETA 21. MAJ

Protekle su dvije godine od kako je pokrenuto osnivanje društvenog pokreta GI “21.maj”.

Pokret je formiran kao nadstranačka, građanska, sekularna i demokratska organizacija od strane hiljadu osnivača iz zemlje i dijaspore.

Pokret je nastao kao autonomna, multietnička i neformalna građanska inicijativa i do danas je sačuvao svoju nezavisnost i samostalnost.

Djelujući u uslovima informativne blokade od strane prorežimskih medija, Pokret je ipak uspio da postane dio javnog života.

Temeljni razlozi osnivanja Pokreta bili su izraz otpora klerikalnoj, velikosrpskoj, populističkoj i nesuverenoj politici koja je prije dvije godine došla na vlast. Istovremeno, Pokret je zauzeo  kritički stav prema DPS-u i suverenističkim strankama koje su svojom dugogodišnjom partitokratskom, kleptokratskom i predatorskom kapitalističkom politikom omogućile da na vlast dođu oni koji su gori od njih ili slični njima.

Pokret je za svoj naziv izabrao dan obnove crnogorske države želeći da to bude dan koji simboliše državno jedinstvo i društveni solidarizam svih naših građana. Djelovanje Pokreta je utemeljeno na posvećenosti evroatlantskoj, demokratskoj i građanskoj državi, pravednom društvu i vladavini zakona, preduzetničkoj i održivoj ekonomiji, socijalno i ekološki humanoj zajednici, kao i zaštiti individualnih prava i kolektivnih identiteta i afirmaciji kulture sjećanja. 

Stari režim je propustio šansu da Crnu Goru usmjeri u tom pravcu, dok je nova vlast za kratko vrijeme uspjela da primitivizuje i klerikalizuje društvo, izazove političko i institucionalno rasulo i postane međunarodna politička karikatura.

Sve ovo su više nego dovoljni razlozi da Građanska inicijativa (GI) “21. maj” nastavi sa afirmacijom i odbranom vrijednosti na kojima je zasnovan. Crnoj Gori je  potreban kritički i reformatorski društveni pokret koji će bez kalkulacija biti posvećen emancipaciji, prosvjećivanju  i evropeizaciji crnogorskog društva. 

GI “21. maj” nije niti će biti stranka,  niti su politički izbori u primarnom fokusu djelovanja, već je naš osnovni zadatak da okupljamo angažovane i slobodne građane koji će putem javnog djelovanja i građanskog aktivizma biti posvećeni budućnosti Crne Gore kao uzorne evropske države, otvorenog i pravednog društva.

Podsticaćemo građane da svoju sudbinu olako ne predaju u ruke partijama i da moraju shvatiti da samim izlaskom na izbore ne rješavaju svoja životna pitanja. To se tako očigledno vidi iz svih izbora kojima svjedočimo proteklih godina.

GI “21. maj” će u narednih mjesec dana  izabrati novo rukovodstvo i nastaviće da teži okupljanju onih građana koji znaju da je stalna posvećenost pravednoj i pravnoj državi, otvorenom i nediskriminatorskom društvu prije svega pitanje kritičke i argumentovane javne riječi, kao i odgovornih sistemskih rješenja i prikladnih društvenih  akcija.

U tom smislu ne prihvatamo oportunistički odnos prema stvarnosti, interesnu i kukavičku ćutnju,  niti selektivan pristup političkoj i široj realnosti.

Smatramo da samo kredibilni, iskusni, pošteni i obrazovani društveni i politički lideri mogu biti predvodnici sveobuhvatnih reformi.

Konačno, GI “21. maj” bio je i ostaće izraz težnji svih građana koji su 21. maja 2006. godine vjerovali u demokratsku državu posvećenu jednakosti i pravičnosti, kao i društvo zasnovano na različitosti, solidarizmu,  poštenom i predanom radu. 

Podgorica, 09.01.2023. god.

Predsjednik Savjeta,

Miodrag Živković

Programski koordinator Rade Bojović