PRILOG ZA IZGRADNJU GROBNICE EPISKOPA ANTONIJA

član Građanske inicijative “21. maj” i samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Podgorice mr Aleksandar Saša Zeković svoju mjesečnu naknadu koji prima u gradskom parlamentu priložio je za izgradnju grobnice upokojenog episkopa obnovljene Crnogorske pravoslavne crkve Antonija Abramovića

Zekovićevu izjavu za “Pobjedu” prenosimo integralno a kompletan tekst je dostupan i na ovom linku: https://www.pobjeda.me/clanak/zekovic-odbornicku-naknadu-prilaze-za-podizanje-grobnice-vladici-antoniju 

Pridružio sam se pozivu Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) i mjesečnu odborničku naknandu koju primam u Skupštini Glavnog grada Podgorice priložio za podizanje grobnice upokojenom vladici Antoniju (Abramoviću).

Predlažem i pozivam odbornike i odbornice iz svih političkih partija, pokreta i građanskih grupa u Podgorici, Baru, Nikšiću, Cetinju, Budvi, Kotoru, Tivtu, Herceg Novom i svim drugim opštinama Crne Gore da svojim ličnim prilozima podrže podizanje grobnice.

Uvjeren sam da će građani i građanke u domovini i iseljenoj Crnoj Gori, različitih političkih uvjerenja, nacionalnosti i vjeroispovijesti, zajedno učestvovati u podizanju grobnice episkopa koji je progonjen zbog svoje vjere i uvjerenja ali i odlučnosti da zastupa ljudska prava.

Prema CPC u kontinuitetu je na djelu sistemsko neprijateljstvo i ignorisanje. Povodom vjerskih uvjerenja mitropolita Antonija naročito su nepovoljno i negativno djelovale vlasti i policija. Interesantno je, jer to potvrđuje širinu i suštinu represije i kršenja ljudskih prava, da se Služba državne bezbjednosti Crne Gore više puta javno oglašavala saopštenjima protiv njega. Oglašavanja tajne policije i tada i sada su rijetka. 

Crnoj Gori je potrebno pomirenje i jačanje unutrašnjih integracija i društvene kohezije. Taj proces uz širi istorijski, društveni i politički kontekst treba da uključi i Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i CPC. SPC u Crnoj Gori jeste realnost, a buduća Vlada Crne Gore napokon treba da uvaži i postojanje CPC i posebnom podrškom, afirmativnom akcijom, otkloni posljedice njene višedecenijske diskriminacije i progona. Vrijeme je da se u Crnoj Gori zaustavi svaki oblik vjerskog progona i diskriminacije. 

Aleksandar Saša Zeković, samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Podgorice i član Građanske inicijative “21. maj”