POVUČENA USTAVNA ŽALBA, MILATOVIĆ DA DOPRINESE DA SE URA IZVINI

Građanska inicijativa “21. maj” i građanin Aleksandar Saša Zeković, kako je i najavljeno, povukli su, iz daljeg postupka, žalbu podnijetu Ustavnom sudu Crne Gore.

Kroz detaljno obrazloženu i utemeljenu žalbu ukazano je da je Građanski pokret “Ura”,  istrajavanjem na emitovanju i širenju neprimjerenog političko-progandnog spota doprinio diskriminatornoj atmosferi i praksi i povredi osnovnih principa jednakosti i nediskriminacije koji su ključni za političko učešće osoba sa invaliditetom (OSI). 

Ustav Crne Gore ističe načelo zabrane diskiminacije tj. stavljanje u nepovoljan i negativan kontekst lica po bilo kojem osnovu, a u ovom slučaju po osnovu diskriminacije lica sa (mentalnim) invaliditetom. Konkretnim spotom je prekršeno Ustavno načelo zabrane diskriminacije. 

Žalimo što ustavni sistem zaštite ne funkciniše u povoljnim političkim i društvenim uslovima i što ne doprinosi, u realnom vremenu, ostvarivanju osnovnih ustavnih prava i sloboda.

Takva situacija doprinosi politizaciji mehanizma ustavne žalbe i namjernoj i nepotrebnoj kompromitaciji onih koji osnovano traže i očekuju efikasnu i djelotvornu zaštitu i ostvarivanje ljudskih prava u praksi.

Pozivamo Jakova Milatovića, jednog od lidera Pokreta “Evropa sad” da u javnim i političkim nastupima bude pristojan, korektan i dobronamjeran. Očekujemo od njega, nakon našeg koraka, da obezbijedi da se Građanski pokret Ura izvini zbog spota jer je diskriminacija bilo koje osobe i bilo kojeg identiteta nedozvoljena i neprihvatljiva.

Građanska inicijativa “21. maj”