Povrijeđena osjećanja svih građana Crne Gore

Građanska inicijativa (GI) “21. maj” podnijela je krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu i Upravi policije odnosno Centru bezbjednosti Nikšić kako bi se provjerilo da li je osoba sa snimka, koji u prilogu prijave dostavljen, izvršila krivična djela Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370. i povreda spomenika shodno članu 411. Krivičnog zakonika Crne Gore ili bilo kojeg drugog krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

 

GI “21. maj” ocjenjuje da je postupak osobe sa snimka, koji je postao viralan, neugodan i uznemirujući i predstavlja poniženje za svakog građanina Crne Gore koji drži do poštovanja i zahvalnosti prema umrlima i nacionalnim herojima. 

 

Eventualna opravdanja da je posrijedi šala, da je neko potencijalno bio u alkoholisanom stanju, da nije znao gdje urinira i da mu nije poznat istorijski značaj spomenika narodnom heroju Ljubu Čupiću, predstavljalo bi namjerno sračunate izjave kako bi se radnja izvršioca kvalifikovala na što blaži način a sami incident relativizovao.

 

Građanska inicijativa “21. maj”