POVREDA UGLEDA CRNE GORE: PODNIJETA PRIJAVA PROTIV GRADONAČELNIKA NIKŠIĆA 

Član Građanske inicijative “21. maj” i samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Podgorice mr Aleksandar Saša Zeković podnio je prijavu protiv gospodina Marka Kovačevića, aktuelnog predsjednika Opštine Nikšić, zato što se dana 4. jula 2023. godine, na svečanosti povodom obilježavanja 13. godišnjice rada Javne ustanove Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom Nikšić, tokom intoniranja državne himne Crne Gore ponašao na protivzakonit način. 

Iz Građanske inicijative (GI) “21. maj” su ukazali da ponašanje gospodina Kovačevića ukazuje na povredu ugleda Crne Gore, član 198 Krivičnog zakonika, zbog toga što je javno izložio poruzi himnu Crne Gore odnosno da svojim ponašanjem, prilikom izvođenja državne himne, nije odao počast himni, čime je izvršio prekršaj po osnovu Zakona o javnom redu i miru.

Iz GI “21. maj” je zahtjevano od Policije da u konsultaciji sa nadležnim državnim tužilaštvom provjeri da li u radnjama gospodina Kovačevića ima bića bilo kojeg krivičnog djela ili prekršaja, za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Kovačević je kasnije, nakon oštrih reakcija javnosti, i povlačenja dijela fotografija i snimaka sa svečanosti, od strane uglednih zvanica koji su se pristojno i uljuđeno ponašali na istoj, saopštio da je u tom trenutku navodno namještao kaiš na ruci. Dostupni video snimak potpuno demantuje te navode koji su sračunato smišljeni u cilju izbjegavanja prekršajne odgovornosti – ocijenio je član GI “21. maj”.

“Kovačević je svojim ponašanjem poslao političku poruku koju je i želio i u tome je i uživao, a kasnije datim pojašanjem želi da se spasi od prekršajnog progona i umanji štetu kod međunarodne zajednice, trenutnih i potencijalnih političkih partnera. Očekujem da se u daljim aktivnostima, pred nadležnim organima i javnosti pozove na slobodu izražavanja što naravno može da ima više smisla od poturanja ove igre sa satom” saopštio je Aleksandar Saša Zeković, iz GI “21. maj”.

Snimak, bestidnog i naročito drskog ponašanja gospodina Kovačevića, koji je i dokaz uz prijavu, dostupan ovdje: https://youtube.com/shorts/ozcx-BwjCvQ?feature=share