Povodom napada na feministkinje izostala reakcija policije

Građanska inicijativa “21. maj” poziva Upravu policije na djelotvorniju borbu protiv govora mržnje i nasilja.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je ocijenilo da kontra-demonstranti, njih oko 200, koji su ometali i sprječavali mirno okupljanje feminističke grupe “Bogougodnice”, 18. juna 2021. godine preko puta Sabornog hrama u Podgorici uoči i tokom projekcije dokumentarnog filma srpskog progagandiste Borisa Malagurskog nijesu izvršili nijedno krivično djelo ali da Policija cijeni postojanje prekršaja.

Međutim Uprava policije do danas nije podnijela nijedan zahtjev za vođenje prekršajnog postupka protiv niti jednog jedinog kontra-demonstranta koji su se ponašali nepristojno i naročito drsko, upućujući i direktne prijetnje, prema 15-tak učesnica mirnog i prijavljenog javnog okupljanja.

Policija je i sama zvanično saopštila “da je tog dana, oko 21 sat, došlo do verbalnog konflikta kojom prilikom je nekoliko okupljenih građana koji su se nalazili na platou ispred hrama vrijeđalo okupljene članice feminističke grupe Bogougodnice”. Međutim, do danas nikog nije procesuirala!

Građanska inicijativa “21. maj” očekuje od Zorana Brđanina, direktora Uprave policije, da se odupre pritiscima Demokratskog fronta i dijela Srpske pravoslavne crkve.

Građanska inicijativa “21. maj” poziva Brđanina da zaustavi degradaciju policijske službe i naloži podnošenje prekršajnih prijava.

Zbog javnosti, napominjemo da su odluke u tužilaštvu i policiji donijete bez kontaktiranja ijedne od 15 žena iz feminističke grupe “Bogougodnice”.

Feministička grupa “Bogougodnice” je uredno prijavila svoje javno okupljanje, a na moguće protivzakonito djelovanje kontra-demonstranata policiji je ukazala i Srpska pravoslavna crkva tvrdeći da navodno ne kontroliše grupu muškaraca kojima je cilj zaštita svetosavlja u Crnoj Gori. Sam događaj je pokazao da svještenici Srpske pravoslavne crkve nijesu govorili istinu. 

Uz krivičnu prijavu, Građanska inicijativa “21. maj” je priložila video zapise i analizu postupanja policijskih službenika kritičnog dana. U analiz su opisani postupci kontra-demonstranata, protumačeno postupanje policije i ukazano na identitet onih koji su protivzakonito ponašali. 

 

O ponašanju kontrademonstranata dostupno ovdje: 

https://m.cdm.me/drustvo/bogougodnice-ispred-hrama-manifestovani-nasilje-licemjerje-nacionalizam-i-mrznja/