POSJETA PATRIJARHA ZLOUPOTRIJEBLJENA ZA PODRIVANJE ZAJEDNIŠTVA I SLOGE

Gradski savjet Građanske inicijative “21. maj” u Herceg Novom ocjenjuje da posjetu i boravak patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Herceg Novom prati neprimjerena i nekorektna ikonografija.

Žao nam je zbog ovakvog nastupa dijela naših sugrađana jer Boka i Crna Gora pripadaju svima a vjerske aktivnosti, kojima se čak daje i najveći politički i društveni značaj, nikada ne treba koristiti za podrivanje zajedništva, tolerancije i manifestaciju dominacije nad drugima.

Posjetu velikodostojnika SPC, Njegove Svetosti patrijarha gospodina Porfirija, nije trebalo politički zloupotrijebiti i pretvoriti je u otvorenu provokaciju, namjerno podizanje tenzija i propagandu koja podsjeća na onu kojoj je u Crnoj Gori obično posezao okupator.

Uz primjetno odsustvo državnih zastava Crne Gore ne samo da se nastavlja nepriznavanje nezavisnosti i suverenteta naše zemlje, nego se kroz istaknute simbole, parole i transparente podstiče i ohrabruje djelovanje nacionalističkih i ekstremističkih vjerskih grupa.

Određeni istaknuti transparenti zahtijevaju brzu reakciju gradskih vlasti koje moraju ostati servis svih građana i građanki Herceg Novog i učiniti da se u gradu svi osjećaju ugodno i prihvaćeno.  Komunalna policija je trebala reagovati proaktivno i u skladu sa propisima zabraniti i prekinuti započeto kačenje nacionalističkih sadržaja. Neprihvatljivo je i porazno da komunalna policija pomaže takve aktivnosti.

Gradski savjet Građanske inicijative “21. maj” u Herceg Novom zatražio je od Komunalne inspekcije da odmah donese rješenje o uklanjanju transparenata.

Miodrag Backović,
predsjednik Gradskog savjeta Građanske inicijative “21. maj” Herceg Novi