POLICIJA DA OBUSTAVI ZASTRAŠIVANJE, GRAĐANI DA PRIJAVE PROTIVZAKONITO POSTUPANJE

 

Građanska inicijativa “21. maj” zahtijeva od Uprave policije da prestane sa zatrašivanjem građana i neosnovanim pozivanjem na informativne razgovore zato što pretpostavljaju da će učestvovati na večerašnjem protestu ispred Skupštine Crne Gore zbog protivustavnih aktivnosti trenutne parlamentarne većine.

Već četvoro građana je kontaktiralo centralne kancelarije Građanske inicijative “21. maj” i obavijestilo da su im na adrese na koje stanuju bili policijski inspektori i inspektorke, kao i da su iz stanice policije pozvali i telefonom zahtijevajući od njih da dođu na razgovor.

Građanska inicijativa “21. maj” ukazuje svim građanima i građankama da pozivanje građana telefonom ili putem pisanog poziva bez konkretizovanog razloga pozivanja ne predstavlja zakonito djelovanje policije i da ih kao takve slobodno ignorišu uz zahtjev da im u pisanim pozivu preciziraju i objasne zbog čega ih pozivaju na informativni razgovor i koje krivično djelo ili prekršaj istražuju. Kada prime takav poziv imaju pravio da se pozoivu na svioja prava i zatraže pravnu pomoć.

Građanska inicijativa “21. maj” obavijestila je Savjet za građansku kontrolu rada policije i institucija Zaštitnika ljuidskih prava i sloboda Crne Gore da crnogorska policija opet nastavlja sa negativnom praksom pozivanja građana zbog prikupljanja obavještenja bez preciziranja razloga pozivanja.

Građanska inicijativa “21. maj”