POLICAJCI DA KAŽU ISTINU O ZLOSTAVLJANJU, JAVNOST ĆE IH (ZA)ŠTITITI OD ODMAZDE 

Članstvo Građanske inicijative “21. maj” pozdravlja konačno otvaranje istrage protiv više policijskih službenika koji su falsifikovali službenu dokumentaciju i podnijeli lažne izvještaje o upotrebi sredstava prinude prema građanima koji su na Cetinju 5. septembra 2021. godine mirno i demokratski protivili nasilnoj intronizaciji mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Oni su to uradili po naređenju rukovodstva Uprave policije i pretpostavljenih starješina kako bi se prikrilo mučenje i zlostavljanje građana na Cetinju. Čelnici Uprave policije su im obećali da će zbog takvog postupanja biti ne samo oslobođeni eventualnog krivičnopravnog progona već i nagrađeni.

I pored upozorenja da to ne čine, a posebno da ne žure dok se ne utvrde sve činjenice, Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović, čelnici tadašnje Vlade, su novčano nagradili sve policijske službenike i starješine, naročito one koji su mučili građane ili su postupali na druge protivzakonite načine. Policijski službenici su prihvatili i realizovali naređenja da upotrijebe protivzakonitu i prekomjernu silu kao i da o tome podnesu lažne, unaprijed sastavljene, izvještaje. Znali su da će za torturu odgovarati lično bez obzira po čijem su naređenju postupali. 

Pokretanjem istrage u potpunosti su potvrđeni navodi aktivista za ljudska prava koji od septembra 2021. godine dosljedno i argumentovano, uz navođenje konkretnih imena, zahtijevaju djelotvornu istragu mučenja.

Članstvo Građanske inicijative “21. maj” izražava nezadovoljstvo i neslaganje što uporno izostaje utvrđivanje krivične odgovornosti čelnika Uprave policije, tadašnje Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova koji su dali pristanak, podstrekivali su i ohrabrivali zlostavljanje građana na Cetinju ili su o tome ćutali. Dio odgovornosti za to snose i one suverenističke partije koje su pristale da bezuslovno podrže aktuelnu Vladu Dritana Abazovića jasno ignorišući ozbiljna kršenja ljudskih prava koje je on podstakao, dozvolio i tolerisao.

Članstvo Građanske inicijative “21. maj” javno poziva i ohrabruje starješinu Dragišu Mugošu koji je policajcima izdavao naređenja o upotrebi sredstava prinude, Ljubišu BajovićaBaja VarajićaDragoslava StanišićaNeđeljka MarkovićaDragomira Vlahovića, iz CB Bar, Vladana Nedovića i Srđana Janića, iz CB Bijelo Polje, ali i druge policijske službenike da sa sebe skinu odgovornost, i u cilju zaštite javnog interesa i konačnog pomirenja u Crnoj Gori, otvoreno progovore uz čije su naređenje i pristanak djelovali.

Konačno, članstvo Građanske inicijative “21. maj” poziva aktuelnog ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića da do okončanja krivičnog postupka policijske službenike privremeno udalji iz Uprave policije.

Građanska inicijativa “21. maj”