POKRENUTI ŠIRI POLITIČKI I DRUŠTVENI DIJALOG, UKLJUČITI I POKRET “EVROPA SAD”

Građanska inicijativa “21. maj”, društveni i emancipatorski pokret građanki i građana Crne Gore, pozvao je predsjednicu Skupštine Crne Gore Danijelu Đurović da pokrene širi politički i društveni dijalog.

Crnoj Gori od posljednjih parlamentarnih izbora (2020) nedostaje konstruktivni dijalog koji zahtijeva širi format od onog kojeg je Đurović već inicirala.

Posebno nedostaje učešće novih društvenih snaga, poput pokreta “Evropa sad” koji se značajno legitimisao na političkom i društvenom spektru Crne Gore.

Trenutna situacija u Crnoj Gori, institucionalna, politička, društvena i ekonomska kriza, problematična prošlost, zahtijevaju pojačanu odgovornost, a Đurović bi naročito trebala da doprinese funkcionalnosti i očuvanju zakonitosti, nezavisnosti i nepristranosti različitih državnih institucija i poštovanju Ustava.

Dijalog je ključna komponenta stabilizacije političkih i društvenih prilika, prevazilaženja brojnih bezbjednosnih izazova i daljeg razvoja Crne Gore. Zato u proces treba uključiti sve trenutno parlamentarne ali i druge političke partije i pokrete, civilno društvo, univerzitete, sindikate i asocijacije poslodavaca, sve vjerske zajednice, Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti i iseljenu Crnu Goru (našu dijasporu).

Građanska inicijativa “21. maj” podupire sva rješenja koja čuvaju nezavisnost i suverenitet Crne Gore, poštovanju Ustava, izboru svih sudija Ustavnog suda Crne Gore i hitnim parlamentarnim izborima.

Građanska inicijativa “21. maj”