POHVALA I ZAHVALNOST LJEKARKAMA I LJEKARIMA JAVNOG ZDRAVSTVA

Građanska inicijativa “21. maj” je proevropski, građanski i multietnički društveni i nadstranački pokret koji afirmiše, širi i štiti ljudska prava i vrijednosti slobodnog i otvorenog društva. 

U skladu sa tom misijom posljednjih nekoliko dana imali smo intenzivne kontakte sa građanima i građankama koji su imali primjedbe na postupanje službenika Uprave policije a koji su uzeli učešće u javnim okupljanjima u znak protesta zbog usvajanja izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku Crne Gore kojima se, na protivustavan način i mimo uvažavanja mišljenja međunarodne zajednice i međunarodnih ekspertskih tijela, pristupilo degradiranju Ustava i države.

Pohvalno je što su izvještaji o obavljenom pregledu napisani u skladu sa standardima i to je činjenica zbog koje želimo da pohvalimo postupajuće ljekare, rukovodstvo Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, rukovodstvo Kliničkog centra i i Ministarstvo zdravlja. 

Godinama insistiramo da se primjenjuje, pri pregledima i izvještavanju o njima, Istanbulski protokol koji je svojevremeno, u saradnji sa partnerima, publikovao Savjet za građansku kontrolu rada policije. Dostupno ovdje: http://kontrolapolicije.me/sites/default/files/library/files/ISTANBULSKI%20PROTOKOL%20web.pdf 

Registrovali smo, prilikom razgovora sa žrtvama, a povodom postupanja policije istog dana, na istoj lokaciji, pozitivnu praksu i u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) i Zavodu za hitnu medicinsku pomoć. Policijski službenici su pokušali da prisustvuju pregledima određenih pacijenata koji su i žrtve neprofesionalnog policijskog postupanja ispred zgrade Skupštine Crne Gore i da čak svojim telefonima snime povrede građana. Ljekari Kliničkog centra i Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć su odmah profesionalno reagovali zahtijevajući da policijski službenici napušte ordinaciju kako bi se zaštitila privatnost zdravstvenog pregleda. 

Podsjećamo na slučaj Nemanje Rončevića iz Podgorice, iz 2018. godine, zahvaljujući kome je učinjena vidljivom dugogodišnja loša i negativna praksa da policijski službenici prisustvuju zdravstvenim pregledima osoba koje dolaze iz nasilja ili policijskog pritvora. Savjet za građansku kontrolu rada policije, na čelu sa Zoranom Čelebićem, pozvao je tadašnje rukovodstvo KCCG da osiguraju da se zdravstveni pregledi i komunikacija između pacijenata i ljekara ne sprovode ne samo u vidnom nego ni u slušnom prisustvu policijskih službenika. 

Pohvaljujemo ljekare i ljekarke, ministra zdravlja i rukovodstva javnih zdravstvenih ustanova zbog tog i takvog opredjeljenja, i ohrabrujemo i podržavamo da tako i nastave.

Građanska inicijativa “21. maj”