Podnijeta krivična prijava: provjeriti da li se u Tivtu dogodio nacionalistički ispad

Građanska inicijativa “21. maj” obavijestila je juče Upravu policije i Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore da društvenim mrežama kruži snimak koji ukazuje na nacionalističko skandiranje koje se navodno dogodilo u Tivtu, 13. avgusta 2021. godine.

Građanska inicijativa “21. maj” je nadležnim organima dostavila snimak koji je postao viralan i koji je prilično uzmemirio javnost Crne Gore. 

Na njemu veća grupa mladića skandira “Ubij, zakolji da Šiptar ne postoji” zbog čega postoji osnovana sumnja da je izvršeno krivično djelo iz člana 370 Krivičnog zakonika Crne Gore – Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje. 

Skandiranjem “Ubij zakolji da Šiptar ne postoji” javno se podstiče nasilje i mržnja prema Albancima. Albanofobija je prisutna u pojedinim zemljama okruženja, a u Crnoj Gori u posljednjih godinu dana naročito dolazi do izražaja.

Građanska inicijativa “21. maj” zahtijeva hitne provjere i procesuiranje nacionalističkog ispada grupe mladića za koji se viralno tvrdi da se dogodio u Tivtu. Taj događaj je, u drugim sredinama, podstakao odbrambene kontrareakcije koje su takođe neprihvatljive.

Zbog postojanja mogućnosti da su izvršioci ovog krivičnog djela i strani državljani koji turistički borave u opštini Tivat, Građanska inicijativa “21. maj” zahtijeva efikasno postupanje policije i tužilaštva i posebno ukazuje da se provjeri da li se na snimku nalaze, kako se javno tvrdi, i građani Tivta koji su aktivni u određenim navijačkim grupama.

Građanska inicijativa “21. maj” poziva rukovodstvo opštine Tivat da podrži borbu protiv nasilja, govora mržnje i ekspanzije velikosrpskog nacionalizma.