PODNIJETA KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV MINISTRA MIOMIRA VOJINOVIĆA

Građanska inicijativa “21. maj” podnijela je stvarno i mjesno nadležnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv ministra prosvjete u Vladi Crne Gore Miomira Vojinovića, kao odgovornog lica, zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja po član 416, nesavjesnog rada u službi po članu 417 i povrede ravnopravnosti po članu 159 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Ministarstvo prosvjete Crne Gore, kao nadležni organ, nije dalo saglasnost da se isplate zarade akademskom osoblju Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) sa obrazloženjem da se uvećanje zarada odnosi samo na Univerzitet Crne Gore. 

Pravljenje razlike između akademskog osoblja angažovanog na FCJK u odnosu na isto osoblje angažovano na nekoj drugoj visokoškolskoj ustanovi u javnoj sektoru je neopravdano i nepropisno zbog čega i postoji osnovana sumnja za izvršenje ovih krivičnih djela, uključujući i povredu ravnopravnosti (sa ostalima u akademskom javnom sektoru). 

Građanska inicijativa “21. maj” smatra da postoji osnovana sumnja da aktuelni ministar prosvjete razliku u postupanju prema akademskom osoblju FCJK pravi zbog njihove česte kritike, javne i oštre, prema vlastima i aktuelnoj Vladi i da otvoreno tako uskraćuje i ograničava ljudska prava i slobode utvrđena Ustavom i zakonima.

Građanska inicijativa “21. maj” je pokušala na različite načine, prije podnošenja krivične prijave, da doprinese da ministar prosvjete obustavi protivpravno iskorišćavanje svog službenog položaja, prekine sa prekoračenjem službenog ovlašćenja i prestane nanositi štetu i teže povređivati prava akademskog osoblja FCJK. 

Iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava saopštili su da će se ministar Fatmir Gjeka javno oglasiti narednih dana, dok su u instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore pokrenuli postupak zbog podnijete pritužbe za zaštitu od diskriminacije. Ministarstvo finansija je izdvojilo sredstva za povećanje plata osoblju. Međutim, ta sredstva su faktički zarobljena zbog diskriminatornog i zlonamjernog tumačenja Ministarstva prosvjete i očigledne zloupotrebe službenog položaja, nesavjesnog rada u službi i povrede ravnopravnosti i ne isplaćuju se od 1. avgusta ove godine. 

Građanska inicijativa “21. maj”